НОВИНИ

Посещението на Ким Чен-ун в Русия е приключило

посещението ким чен русия приключило
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:36, 19.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е "завършил официалното си посещение на добра воля" в Русия и се е завърнал у дома, съобщиха държавните медии, като добавиха, че пътуването е "отворило нова глава" във връзките между Пхенян и Москва, предаде АФП.

Обиколката на Ким в руския Далечен изток, която включваше среща на върха с руския президент Владимир Путин, разпали опасенията на Запада, че изолираният, ядрено въоръжен Пхенян може да предостави на Москва оръжия за войната ѝ в Украйна.

Ким Чен-ун предложи пълна подкрепа на Русия в "свещената битка" срещу империализма и Запада

По време на пътуването севернокорейският лидер инспектира всичко - от руски космически ракети до подводници. Шестдневното му посещение включваше и символична размяна на пушки с Путин, като Ким заяви, че двустранните връзки с Русия са негов "приоритет номер едно".

Корейската централна информационна агенция на Пхенян съобщи, че Ким е "завършил официалното си посещение в Руската федерация и е преминал през железопътната, гранична гара Туманган, рано сутринта на 18 септември.

По време на деветдневната си обиколка Ким "задълбочи още повече другарските отношения и приятелските връзки с руския президент Путин... и отвори нова глава в развитието на отношенията между КНДР и Русия", се казва още в съобщението.

Путин е приел поканата на Ким Чен-ун да посети Пхенян

И Северна Корея, и Русия са подложени на глобални санкции - Москва заради инвазията си в Украйна, а Пхенян - заради опитите си с ядрено оръжие.

Русия желае запасите от артилерийски снаряди на Северна Корея да бъдат използвани в Украйна, докато Пхенян търси помощ със сателитни технологии и модернизиране на военното си оборудване от съветската епоха, казват експерти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гроси: Има известно подобрение на ситуацията около безопасността на Запорожката АЕЦ
Гроси: Има известно подобрение на ситуацията около безопасността на Запорожката АЕЦ
Хърватия наложи таван на цените на 30 основни стоки заради инфлацията
Хърватия наложи таван на цените на 30 основни стоки заради инфлацията