Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Посетителите в Уестминстър ще стъпват боси на мястото, където ще короноват крал Чарлз III

от БНТ , Източник: БТА
11:22, 24.03.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
посетителите уестминстър стъпват боси мястото където короноват крал чарлз трети
Слушай новината

Посетителите в Уестминстърското абатство в Лондон ще могат за пръв път да стъпят на точното място, където ще бъде коронован крал Чарлз Трети, но след церемонията на 6 май. Желаещите да сторят това обаче ще трябва да бъдат без обувки, за да се опази средновековната мозайка.

От управата на Уестминстърското абатство съобщиха, че тази част от пода на храма, известна като мозайката "Космати", върху която от 700 години се поставя трона за церемониите по интронизирането на монарха, ще може да се види на церемонията за короноването на крал Чарлз Трети. От десетилетия тя бе покривана с килими, защото не беше ремонтирана.

Мозайката ще бъде достъпна за туристически обиколки на малобройни групи след церемонията на 6 май тази година. От посетителите ще се изисква да свалят обувките си, за да се предпази износването и повредата на реставрирания под.

"Стъпването по мозайката и благоговейното усещане да стоиш в центъра на абатството е наистина невероятно изживяване", каза Скот Крадок, ръководител на звеното за организирани посещения в абатството. "Това ще даде на хората възможност да изпитат усещането да си на главната сцена на коронацията".

Снимки: БТА

Сложната мозайка от мрамор, камък, стъкло и метал, разположена пред олтара на абатството, е създадена по поръчка на крал Хенри Трети в началото на 13-и век от италиански майстори и английски зидари.

Оттогава на това място са изпълнявани английските, а впоследствие и британските церемонии за короноване на монарха. Мозайката е била покрита с килими на много от церемониите, включително за короноването на кралица Елизабет Втора през 1953 г. и на баща ѝ крал Джордж Шести през 1937 г.

Смята се, че това е най-добре запазената мозайка извън Италия на редкия стил "Космати", създаден от майсторите от италианското семейство Космати. Мозайката в абатството бе възстановена след продължила две години работа по проект за консервация, приключила през 2010 г.

"Това е уникално произведение на изкуството в Уестминстърското абатство, а и във Великобритания - няма друга такава мозайка в Обединеното кралство", каза Ванеса Симеони, главен консерватор на абатството.

Експерти от Уестминстърското абатство ще водят туристическите обиколки в периода от 15 май до 29 юли.

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Франс Футбол" прави специален репортаж за легендата на българския футбол Димитър Пенев
"Франс Футбол" прави специален репортаж за легендата на българския футбол Димитър Пенев
Труден старт за Рибакина в Маями
Труден старт за Рибакина в Маями