ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Поскъпването на хляба - какви са причините?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      "В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са суровините преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ, няма нещо, което да не поскъпва". Това заяви в "Денят започва" Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

      Влахова обясни, че пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и нищо не можем да направим. По думите ѝ единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

      В студиото на БНТ темата коментира и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

      "По принцип енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение, донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

      По думите му българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

      "Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля, че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тоест много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция в този сектор позволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

      Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се произвежда в България, се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.

      "Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.

      Реколтата е поне с 40 - 50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

      Вижте повече във видеото

      Гледайте още теми от "Денят започва"

      Репортер в Пловдив: Деница Торньова

      Свързани статии:

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?