Яна Балникова, "Продължаваме промяната": Трябва да спрем корупцията

от БНТ
08:12, 20.09.2021 (обновена)
9728
Чете се за: 04:17 мин.
Политика
Слушай новината

Очакванията към нас наистина са много - от една страна това е много одухотворяващо, защото след вчера толкова много подкрепа дойде към нас и това е много хубаво чувство, но и много голяма отговорност. Това коментира в "Денят започва" Яна Балникова, представител на новия политически проект "Продължаваме промяната".

Най-честият въпрос, който ни задават, е "сигурен ли си, че знаеш с какво се захващаш". Това, което знаем, е, че има нужда от промяна и затова и ние всички скачаме в този проект, допълни Балникова, която е била зам.-министър на Кирил Петков като служебен министър на икономиката.

Това, което видяхме последните 4 месеца в министерството, беше просто разочароващо и обезсърчаващо на много нива - където и да отворим, каквото и да пипнем, който и процес да проучим - все излиза някакъв проблем, някакъв начин, по който няма контрол къде отиват средствата в тази държава и всъщност това е нещото, което ме накара да се замисля какво мога аз да направя лично като някой, който живее в тази държава, защото аз цял живот съм живяла тук, за разлика от много други наши колеги в проекта.

Това, което ме кара да съм уверена, че мога да помогна - и аз, и екипът като цяло, е опита, с който идваме, категорична е Балникова.

Ние всички идваме от различни бизнеси, виждаме как стават там нещата, виждаме какво пречи на един бизнес в нашата държава да расте и да се развива, какво пречи на инвестициите да идват у нас. В това всъщност аз мога да помогна - в насърчаване на предприятия, на инвестиции, там е моята сила.

Според Балникова привличането на инвестиции е възможно основно със спиране на корупцията.

Това, което трябва на една стабилна икономика, е липса на корупция, една много силна съдебна система и това вече наистина ще помогне, смята Балникова.

Какви са политическите реакции след обявяването на проекта "Продължаваме промяната"

През последните 4 месеца много работех с малките и средни предприятия и това, което виждам, е, че има още много какво да се направи в посока насърчаване развитието на тези малки и средни предприятия, допълни Балникова. Тя даде пример с Фонда за насърчаване на малкия и средния бизнес, където бюджетът е 5 милиона лева годишно. Където и да отидем в Европа трябва да ни е срам от този бюджет, категорична е Балникова.

Ние сме готови да работим с всеки, който подкрепя нашите принципи, оттам нататък всичко е въпрос на разговори, на намиране на вярната посока, смята Балникова. С общи усилия това може да бъде постигнато, допълни тя.

Това, с което смятам, че сме различни, е абсолютно чистото ни желание да видим една България, в която моята дъщеря, децата на нашите приятели, на всички хора, могат да живеят нормален живот, където пенсионерите получават достойни пенсии, където образованието е достъпно до всички.

Това, което ни показахме за 4 месеца в министерството на икономиката, е, че с желание нещата могат да се случват много бързо, допълни Балникова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Наградите "Еми": Триумф за сериала "Короната"
Наградите "Еми": Триумф за сериала "Короната"
Как и за кои пациенти работи единствената ковид зона в Русе
Как и за кои пациенти работи единствената ковид зона в Русе