НОВИНИ

Американският посланик в НАТО пред БНТ: САЩ приветстват решението на България да предостави помощ на Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
17:31, 28.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати приветстват решението на България да окаже военно-техническа подкрепа на Украйна. Това заяви в специално интервю за БНТ американският посланик в НАТО Джулиан Смит. Тя обясни, че в НАТО активно се обсъжда въпроса за заместване на въоръжения, които страните-членки предоставят на Киев. Посланик Смит говори пред Александър Марков ден преди Срещата на външните министри на Пакта в Букурещ.

Американската страна приветства решението на българския парламент за предоставяне на военно-техническа подкрепа на Украйна. Това заяви в специално интервю за БНТ посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

"Сътрудничеството в областта на отбраната между България и САЩ е много силно и мисля, че скорошното решение на Парламента за предоставяне на подкрепа на украинските въоръжени сили е ново развитие. Развитие, което беше приветствано и одобрено от Пентагона и цялата американска администрация. Нямаме търпение да продължим да работим с България като силен съюзник в НАТО", коментира Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО.

Отделните страни членки сами решават какъв тип подкрепа да окажат на Украйна, напомни Смит.

"Ние оценяваме факта, че съюзници търсят начини да подпомогнат украинските военни сили. Тези сили се сражават смело всеки ден, за да защитят украинската териториална цялост и суверенитет. Оценяваме особено усилията да подпомогнат Украйна с ПВО системи, но също с муниции и много други способности, от които украинците имат нужда. Ние приветстваме решението на България и нямаме търпение да работим с тях по изпълнението му", заяви Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО.

А доколко България би могла да се възползва от механизми в НАТО за заместване на предоставено въоръжение на Украйна?

"Това е въпрос, който обсъждаме и се опитваме да решим редовно в НАТО. Държавите се обединяват за съвместни покупки, за да адресират различен тип недостиг. Съюзниците ще се радват да седнат на масата и да говорят с България за всякакъв тип липси, които биха се отворили в националната ѝ отбрана", каза Джулиан Смит.

България е ключов съюзник в критично важния Черноморски регион и по Източния фланг, укрепен след инвазията на Русия в Украйна.

"Изобщо не се съмнявам, че Източният фланг на НАТО е много по-сигурен след мерките, които Алиансът предприе в първите няколко седмици след 24-и февруари. Членки на Пакта придвижиха войски в източната част много бързо в първите няколко седмици. Мисля, че сега Източният фланг на НАТО е много по-сигурен, отколкото беше преди войната", коментира още Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО.

В следващите няколко дни външните министри в Алианса ще обсъдят как да продължи подкрепата за Украйна.

"НАТО ще продължи да предоставя много важна несмъртоносна подкрепа. Генератори, гориво, зимни пособия, докато Русия се опитва да атакува и унищожи критичната инфраструктура в Украйна", заяви Джулиан Смит.

Точно в Букурещ преди 14 години НАТО обеща Украйна и Грузия да се присъединят към Алианса, когато станат готови.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Карагьозов вече не е страши треньор на волейболните национали до 18 години
Виктор Карагьозов вече не е страши треньор на волейболните национали до 18 години
КС определи като противоконституционна намесата на парламента в поддръжката на пътищата
КС определи като противоконституционна намесата на парламента в поддръжката на пътищата