НОВИНИ

Засилено полицейско присъствие в Китай заради безпрецедентните протести

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:45, 28.11.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Полицейското присъствие е засилено в Китай, особено в столицата Пекин и финансовия център Шанхай. Държавната телевизия обаче не отразява безпрецедентните протести, обхванали страната. Недоволството избухна след смъртоносен пожар, който беше свързан с ковид ограниченията, но прерасна в протестно движение срещу властите.

Високи заграждения бяха издигнати в Шанхай, за да предотвратят нови демонстрации. Извършени са нови арести, като полицията не уточнява броя на задържаните до момента. На събралите се на мястото хора е наредено да трият кадрите, заснети с телефоните им.

"Основната ни цел тук е да изкажем съпричастност, но ако прерасне в протест, вероятно всички ще бъдат арестувани", коментира Кейт, жителка на Шанхай.

Не стихват протестите срещу ковид мерките в Китай

Протестите избухнаха след пожара в град Урумчи, при който загинаха 10 души. Според много китайци до трагедията се е стигнало заради ограниченията, които са затруднили работата на спасителите. Китайското външно министерство защити действията на властите и посочи кой стои зад вълненията.

"В социалните медии има сили със скрити мотиви, които свързват пожара с действията срещу COVID-19", заяви Чжао Лидзян, говорител на Министерството на външните работи на Китай.

Говорителят коментира и случая с журналист на Би Би Си, задържан докато отразява протестите. От Британската обществена медия заявиха, че върху Ед Лорънс е било упражнено насилие и определиха действията на полицията като притеснителни.

"Той не се е идентифицирал като журналист и не е показал доброволно прес акредитациите си", каза Чжао Лидзян.

Снимки: БГНЕС

Кореспондентът в Китай на швейцарската национална телевизия Ер Те Ес беше притеснен по време на ефир.

"Напрежението наистина е голямо. Доказателството е, че съм обграден от трима полицаи. След това ще бъда отведен в полицейския участък", заяви Микаел Пекер, кореспондент в Китай на швейцарската телевизия.

Протестите в Китай се разрастват: Граждани протестират срещу Си Цзинпин и ковид политиката

По-късно стана ясно, че не се е стигнало до арест, след като журналистът и операторът се легитимирали.

Протестите надхвърлиха границите на страната. В над 10 града се проведоха демонстрации срещу политиката за „нулев ковид" и ограниченията на свободата в Китай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик привлече бившия национал Камен Хаджиев
Хебър Пазарджик привлече бившия национал Камен Хаджиев
България с бронзов медал от Европейското по таекуондо за кадети до 15 г. в Малта
България с бронзов медал от Европейското по таекуондо за кадети до 15 г. в Малта