НОВИНИ

Посланикът ни в Румъния: Всички моряци от задържаните кораби вече са на свобода

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 26.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца. Част от моряците бяха освободени още вчера около 20.00 часа. Разпитите с капитаните на екипажите са продължили до късно снощи. Посолството ни в Румъния през цялото време оказва съдействие на моряците.

"И останалите четирима моряци бяха освободени още снощи, но останаха да пренощуват на един от корабите, като тяхното желание беше да се запечатат и трите кораба от прокуратурата в тяхно присъствие. Капитаните последни напускат кораба и един от моряците, и около 9.00 часа тази сутрин би трябвало да завърши цялата процедура. С удовлетворение можем да кажем, че и десетимата наши моряци са на свобода и съответно и останалите тук четирима ще се върнат в България", каза Радко Влайков - посланик на България в Румъния.

Решено е всички български моряци от задържаните в Румъния кораби да бъдат освободени

По думите му, корабите продължава да са задържани от румънските власти. За времевите срокове обаче е трудно някой да може да прогнозира - това може да се случи в рамките на 2-3 дни, но може да се случи и в рамките на 10 години. От гледна точка на процедурата, прокуратурата трябва да излезе с окончателно становище около целия случай. Очаква се и официален писмен отговор от МВнР на нашата нота с разяснения, поясни той.

Посланик Влайков подчерта още, че от момента на задържането, нашите власти са влезли във връзка с моряците, както и с бреговата охрана, прокуратурата и консулската дирекция на МВнР. Той отбеляза, че в резултат на тези усилия се е стигнало до сравнително бързо решение за освобождаването на моряците.

_________________________________________________________________________________________________

По информация на посолството на Република България в Румъния, всички 10 български моряци от трите риболовни кораба, които бяха задържани от румънските власти, са освободени. Шест от членовете на екипажите още на 25 март около полунощ се завърнаха в България. Останалите четирима, сред които тримата капитани и един моряк са присъствали тази сутрин на запечатването на трите морски съда и след това също отпътуват за България. С прокурорско постановление трите плавателни съда остават задържани в Порт 1 - военното пристанище на Констанца.

Трите кораба са проверени на 23 март в 23.30 часа на 50 мили източно от Констанца при съвместна операция на Изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и на Румъния. Трите съда са ескортирани до Констанца и от около 5:00 часа сутринта на 24 март корабите с общо 10 души екипаж са задържани.

Веднага след получаване на информация за случая около обед на 24 март, посолството в Букурещ е установило непрекъснат контакт с МВнР на Румъния, Бреговата охрана, прокуратурата в Констанца и капитаните на трите риболовни кораба. В резултат на енергични действия бе изпълнена приоритетната цел - освобождаването на десетимата български граждани. Също в резултат на непрекъснатата комуникация с румънските власти, отношението към българските моряци е било добро и са създадени нормални условия за тях за времето на задържането им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от освободените рибари пред БНТ: Ние не сме бракониери
Част от освободените рибари пред БНТ: Ние не сме бракониери
"Вашият глас": Радка Пенкова, пенсионер
"Вашият глас": Радка Пенкова, пенсионер