НОВИНИ

Недоволство в Кресна - протестиращи не искат АМ "Струма" да минава през дефилето

bnt avatar logo
от БНТ
23:33, 25.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Часове след откриването на рафтинг сезона в Кресненското дефиле представители на местните клубове излязоха и на протест. Поводът – автомагистрала "Струма". Рафтърите настояват съществуващият главен път Е-79 да остане алтернативен, а магистралата да мине през тунел или да бъде изградена изцяло в планината.

"Магистрала извън дефилето" - затова настояват от рафтинг клубовете по поречието на Струма. Днес следобед те струпаха лодки, банери и оборудване пред общината в Кресна.

"Искаме служебното правителство да спре с техните напъни за строеж. Точните думи на министър Шишков са "да направят процеса необратим за строеж през дефилето". Искаме до май месец да не се прави нищо, за да може следващото правителство, което е на власт, вече да си поеме отговорност, да си направят стъпките, които са необходими", заяви Борислав Пауновски, Българска рафтинг федерация.

Сегашният проект на магистралата предвижда разделяне на трасето. Изграждане на нов двулентов път в планината над Кресна, по който да се движат колите в посока София. В обратната посока, към Кулата, да се пътува по сегашния път, който обаче да бъде разширен и ремонтиран като скоростен.

"Без банкет, двулентов път, скоростен, не е магистрала, без алтернативен път, без възможност да се върнеш назад. Това според нас е най-лошият път, най-лошият вариант откъм безопасност, природа и за нас пътуващите в дефилето", допълни Борислав Пауновски.

"Опасно е за живота на пътуващите, опасно е за животните, опасно е за животновъдите, просто не е вариант. Искаме да се действа разумно и честно", каза още Марина Найденова, Българска рафтинг федерация.

Протестиращите заявиха, че няма да допуснат багери в дефилето. Имат готовност за протести и блокади на пътя, ако строителството там продължи.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания постигна класика над Норвегия без Холанд на старта на евроквалификациите
Испания постигна класика над Норвегия без Холанд на старта на евроквалификациите
Нови сблъсъци във Франция
Нови сблъсъци във Франция