НОВИНИ

Как властите в Букурещ се справят с поскъпването и цените?

bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 25.03.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

България и Румъния с еднакви нива на инфлацията. В съседната ни държава през последната година тя достигна 15,5%.

Най-сериозно е увеличението при електроенергията и хранителните продукти, където средно цените са се повишили с 22%.

На най-стария пазар, където през 1914 г. кралица Елизабет слиза с един от първите автомобили в Букурещ, днес производители от цяла Румъния са подредили стоката си на площ от 30 000 квадратни метра.

Търговията върви, повече при плодовете и зеленчуците. Килограм ябълки струва едно 1 евро, доматите са 2 евро и 40, а краставиците три.

От щандовете с месо почти никой не пазарува. Свинското месо се предлага за седем евро и 50 килограма, а пилешкото излиза 6 евро.

Шоковото поскъпване на хранителните продукти от есента на миналата година принуди румънците да затегнат коланите.

"Понеже постоянно се сравняваме с Франция, сега там цените са три пъти по-високи, а при нас два пъти. Най-скъпа е храната, добре, че зимата не беше студена, за да платим сметките, но и с отоплението е катастрофа", заяви Мирча Бонеску, пенсионер.

По инициатива на министерството на икономиката и индустрията търговските ни аташета в Европа следят цените на основните продукти.

"В Румъния нивата на цените са сходни с тези в България. Към момента няма ограничения на цени, въпреки че това беше обсъждано много, но това по-скоро е неработеща мярка, според икономистите в Румъния", допълни Ивайло Маринов, търговско аташе в Букурещ.

Затова румънците се учат да пестят.

"Дрехи, обувки спрях да купувам, въпреки, че получавам средна заплата. За кола изобщо пък не мога и да помисля", споделя Тибериу Магерка.

"Много внимаваме какво купуваме, четем внимателно етикетите, купуваме по-евтиното. Научихме сме да не изхвърляме храната от предния ден", разказа Габи Темушка.

Семейство Темушка очаква четвъртото си дете. Живее в Домнеш, но мечтае за апартамент в Букурещ, защото децата им учат в столицата и се налага всеки ден да пътуват.

"Цените са непосилни за нас. Две стаички в краен квартал в Букурещ струват 200 хиляди евро и нагоре. Стискаме зъби, нямаме право да се оплакваме заради децата", заяви Джордже Темушка.

"За да си купиш апартамент в Букурещ трябва да работиш цял живот", добави Ливия Нистор, преподавател.

За да компенсира хората с депозити Националната банка на Румъния повиши лихвените проценти.

"Националната банка на Румъния се опитва да овладее инфлационния шок чрез вдигането на лихвите, в момента около 7 % вече е референтната стойност", каза още Ивайло Маринов.

От първи януари тази година правителството увеличи минималната работна заплата. В момента тя е 610 евро. Получават я над 1 милион румънци.

Репортер: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
62-годишен шофьор с 2,78 промила блъсна лек автомобил и избяга
62-годишен шофьор с 2,78 промила блъсна лек автомобил и избяга
Гласуваме за парламент за пети път за 2 години, как младо момиче стартира успешен бизнес за същия период
Гласуваме за парламент за пети път за 2 години, как младо момиче стартира успешен бизнес за същия период