Послания от Светогорския манастир: Архимандрит Вартоломей пред БНТ

от БНТ
08:54, 23.09.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Най-голямата трудност за човечеството в момента е безразличието, което човек проявява към самия себе си. Колкото и той да се занимава с външния си вид, неговият вътрешен свят остава страдащ, защото той все повече е безразличен към вътрешното си състояние и реално остава безразличен към своето сърце.

Това каза игуменът на Светогорския манастир "Есфигмен" архимандрит Вартоломей Есфигменски в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

По думите му хората, които днес отричат науката, а носят расо, са обзети от духа на фанатизма.

"С такъв човек не може да има диалог, храни се от насилието и иска насила да налага своите идеи. Задължението на носещия расо и на всеки християнин, е да покаже чрез живота си светлината, която се таи в него и която е самият Христос", каза архимандрит Вартоломей.

За решението му да постъпи в манастира той обясни: "Вярата в Бога е нещо, което се развива, но принципно съществува в човека. Когато настъпи часът той да вземе решение, да се посвети на Бога в монашеско служение, това е решение на живота. То е живот. Не може да се опише с думи - това е подобно на любовта."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Любимците на България" започва днес в 21.00 ч. по БНТ 1
"Любимците на България" започва днес в 21.00 ч. по БНТ 1
Две деца от социален дом са приети с COVID-19 в болницата в Стара Загора
Две деца от социален дом са приети с COVID-19 в болницата в Стара Загора