НОВИНИ

Последна почит към мистър "Панорама": Близки и приятели изпратиха Иван Гарелов

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:08, 07.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Днес в църквата "Свети Седмочисленици" пред телевизионната легенда Иван Гарелов за последно се поклониха журналисти, общественици, политици. Последна почит пред мистър "Панорама" отдаде и президентът Румен Радев. Гарелов беше водещ на емблематичното предаване в продължение на 21 години и посвети десетилетия от живота си на БНТ и създаде школа от млади журналисти.

"Факт е, че ние се прощаваме с една от най-забележителните личности на българската журналистика, разделяме се с цяла една епоха, в която се полагаха основите на свободна, обективна, просветена журналистика. И Иван Гарелов беше в челните редици на тези процеси със своята ерудиция и професионализъм и с нещо много важно - със своята смелост да отстоява истината докрай. И наистина ще липсва, ще липсва най-вече на младите журналисти, с които разговарях току-що, той ги подкрепяше много в тяхното професионално развитие и амбиции, а водената от него "Панорама" наиситна успя да се превърне в национална институция. Ще ни липсва", каза президентът Румен Радев.

"Може би най-голямата от многобройните заслуги на Иван Гарелов беше, че той създаде демократичния телевизионен език на младата българска демокрация. Само това да беше, е много", коментира Бойко Василев, журналист и водещ на "Панорама".

"Той беше от малкото, които създаде школа. Той имаше свои ученици, които научи на професионализъм и на ценности. И второ - той беше много жизнен човек, аз ужасно уважавах в него качеството да живее в днешния ден, да иска да изживее днешното време, а миналото само да му е биография", посочи Уляна Пръмова, бивш генерален директор на БНТ.

"Беше безкомпормисен към репортажа. Значи, ако в него няма всички компоненти - репортажът не е, или статията - не е, или книгата - не е. Това е най-главното, след това е чувството му за хумор, с изключителната му сърдечност към хората, които обичаше", добави Весела Петрова, журналист.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сали Салиев е на финал на световното по борба за юноши
Сали Салиев е на финал на световното по борба за юноши
България започва срещу Азербайджан на европейското първенство по джудо за младежи и девойки в Талин
България започва срещу Азербайджан на европейското първенство по джудо за младежи и девойки в Талин