НОВИНИ

Срещу безводието: Жители на свищовски села отново излязоха на протест

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Павел Петров
12:43, 07.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пета седмица жители на свищовски села блокират пътя Свищов - Велико Търново. Причината за недоволството на хората е, че не се вземат мерки срещу безводието, на което са подложени.

Потърпевшите са над 3000 души от свищовските села Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Горна Студена. Те затвориха пътя Свищов - Велико Търново на разклона на село Козловец. Причината е, че не се вземат мерки срещу безводието, пред което са изправени. Хората искат ремонт на водопреносната мрежа, по която има загуби с над 70%.

"Като начало трябва да се направи допълнителен сондаж за селото, като резерв, който да ни осигурява вода, защото това е, може би най-бързия начин да осигурим вода на хората. А в дългосрочен план - да започне подмяна на водопроводната мрежа. Защото много е лесно, примерно ще бъде по-лесния вариант да намерим вода, да я вкарваме, обаче във водопроводна мрежа, която е амортизирана, ще бъде грешка", обясни Пламен Иванов - кмет на село Горна Студена.

- От 1 юли ние нямаме капка. Обещаха да докарат резервоари, изобщо няма резервоари. Ходя и пълня от центъра на селото, в селото има вода, но до нас не стига. Изоставиха ни месец и половина.

БНТ: Как се живее в такива условия?

- Ходя, пълня туби, пресипвам, пълня и това през ден го правя. Изобщо нищо друго не може да си прави. Нито може да се изперем като хората… Тази вода се ползва само за елементарни хигиени нужди. Усмърдяхме се вече. Това е абсолютно безобразие.

Хората изразиха готовност за нови протести, ако исканията им не бъдат чути.

Вижте повече в прякото включване на Павел Петров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тейлър Фриц: Винаги съм харесвал да играя срещу Синер
Тейлър Фриц: Винаги съм харесвал да играя срещу Синер