НОВИНИ

Постепенно се възстановява енергоснабдяването в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:27, 25.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Украйна постепенно възстановява енергийната си система след тежките руски атаки през последните седмици. Около половината от мрежата беше извън строя, а ремонтите отнемат повече от предвиденото време, заявиха от Укренерго.

В Украйна вече има сняг, а температурите са минусови. Опасенията на властите са, че има хора, които е възможно да изгубят живота си заради хипотермия.

Според външния министър на страната Дмитро Кулеба атаките срещу гражданската инфраструктура са "отмъщение" за провала на руските военни на фронта.

По думите на Кулеба няма условия за провеждане на мирни преговори между Киев и Москва. Акцент в среднощното обръщение на президента Зеленски беше липсата на ток и вода. Постепенно, малко по малко, възстановяваме всичко, заяви украинският президент.

"Ремонтните дейности продължиха през целия ден - постепенно възстановяваме електричеството, отоплението, водоснабдяването и комуникациите. Все още имаме проблеми с водоподаването в 15 области. Най-тежко е положението в районите на Киев, Кривгород, Днепропетровск, Лвов, Полтава и Харков. Тежко остава положението и с енергоснабдяването почти навсякъде. Но постепенно, малко по малко, мрежата се възстановява и все повече потребители имат ток", каза още Володимир Зеленски.

В Киев пристига британският външен министър Джеймс Клевърли, който ще обяви, че Лондон отпуска допълнително финансова помощ на Украйна, за да се справи през зимните месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на Коледа - надпревара за джинджифилови къщички в Стокхолм
В очакване на Коледа - надпревара за джинджифилови къщички в Стокхолм
Народното събрание започва работа по промените на изборните правила
Народното събрание започва работа по промените на изборните правила