НОВИНИ

България настоява за динамичен ценови коридор, а не фиксиран таван на цената на природния газ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:35, 24.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

България ще настоява за поставянето на динамичен ценови коридор, а не фиксиран таван на цената на природния газ. Според служебния министър на енергетиката Росен Христов за страната ни идеалните цени на газа са под 200 лева за мегаватчаса.

В Брюксел енергийните министри от повечето европейски държави отхвърлиха предложението на Европейската комисия за налагане на таван от 275 евро за мегаватчас. Има съгласие за съвместни поръчки на газ и ускоряване на издаването на разрешителни за възобновяеми енергийни източници.

Росен Христов коментира, че за да има евтини горива в България рафинерията в Бургас трябва да продължи да работи. Този въпрос не трябва да се политизира, а да се мисли практично за интересите на българските граждани, каза още Христов.

Служебното правителство е започнало разговори с гръцките власти за възобновяване на проекта Бургас-Александруполис в обратна посока, за да има алтернативни доставки на нефт. В момента единствените доставки са от Черно море, което означава от Русия, заяви министърът на енергетиката Росен Христов.

"Лично на нас не ни харесва таванът на Европейската комисия. Първо, че не е динамичен, а е фиксирана величина. Второ, че тя е фиксирана на такова високо ниво, че де факто не би се задействал дори при кризисните цени, които имахме през август и септември. Така че ние предложихме да се работи в тази посока - към динамичен коридор. Доста държави са на същото мнение и постигнахме договореност на 13 декември да имаме следваща среща, на която вече да приемем и трите мерки в пакет. В България индустрията казва, че всичко, което е над 200-250 лева на мегаватчаса, не е приемливо за българската индустрия, така че ние гоним доставки в идеалния вариант под 200 лева", каза още Росен Христов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Проданов, БСП: Въпросът с хартиената бюлетина ще се реши както прецени мнозинството в НС
Христо Проданов, БСП: Въпросът с хартиената бюлетина ще се реши както прецени мнозинството в НС
Българите в Охрид определиха стрелбата като "терористичен акт", МВнР връчи нота на посланика (ОБЗОР)
Българите в Охрид определиха стрелбата като "терористичен акт", МВнР връчи нота на посланика (ОБЗОР)