НОВИНИ

След часове спорове: Депутатите стигнаха само до името на измененията в Изборния кодекс

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:00, 24.11.2022
Чете се за: 04:40 мин.
Политика
Слушай новината

Напрежение в парламента, след като промените в Изборния кодекс влязоха за разглеждане в пленарната зала. След часове спорове депутатите стигнаха само до името на измененията в Изборния кодекс.

4 часа и половина дебат по промените в Изборния кодекс и само едно гласуване на заглавието на законопроекта. Останалото време мина в процедури и лични обяснения.

Пак скандали в НС за Изборния кодекс

Ето част от репликите в пленарна зала:

"Почнете да четете доклада г-н председател на комисията. Седнете си на на мястото, когато ви дам думата, тогава. Квесторите въведете ред. Правя ви бележка по правилника г-н Ананиев", каза Йордан Цонев - зам.-председател на НС.

"Като точка втора да бъде включена настоящата точка 12 от дневния ред и вие сте длъжен да подложите тази точка на гласуване", каза Мирослав Иванов.

"Г-н Иванов, да ви отговоря. Приемането на предложението на председателстващия за включване на точка втора - Изборният кодекс беше с изричното условие, ИК да бъде точка втора. НС се произнесе с 2 гласувания и точката беше фиксирана като втора", каза Йордан Цонев.

"Обратно предложение правя. Г-н председател се вижда, че в тази зала от 7 ПГ, 5 се опитват да работят и да разглеждат ИК и всеки да изложи своите аргументи за различните позиции на петте парламентарни групи. Една засега мълчи, а друга тука, която продължава промяната от лошо към по-лошо, се опитват да саботират работата на НС", каза Мустафа Карадайъ.

След час размяна на реплики и отменено наказание началото на дебата по същество беше даден.

"Моля официално да го регистрирате и законопроекта да бъде преименуван на Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи", каза Николай Денков от ПГ на "Продължаваме промяната".

ГЕРБ-СДС припомниха и в зала, че са готови на отстъпки - сред тях - да има район "Чужбина", да остане Обществения съвет към ЦИК, да има видеонаблюдение и запис на броенето, но не отстъпват от хартиената бюлетина.

Кои промени в Изборния кодекс скараха депутатите?

"Още на заглавието би искала да ви уверя, че заявките от предходната седмица, че ние няма да подкрепим тези си предложения в пленарна зала са в сила", каза Десислава Атанасова.

"Бяхте привикани в централата на ГЕРБ, където вашият падишах ви инструктира, че част от вашите предложения могат да бъдат оттеглени", каза Радостин Василев.

"Аз падишах нямам и цар нямам. Но много ме притеснява, че вие мислите, че всеки човек може да има падишах", отговори Десислава Атанасова.

Последва нов спор - хартиени бюлетини или машини.

"Да, доста хора не отидоха да гласуват с оправданието, че няма да се справят с машините", каза Мустафа Карадайъ.

"Има и други разкази - аз не съм отишъл, защото знам, че ще ми откраднат гласа и ние тези неща трябва да ги измерим", каза Божидар Божанов.

"Отправям три въпроса към цяла България, към институциите и към българските граждани, някой да излезе да ми каже защо излиза този надпис на машините "дневникът е подправен"- първи въпрос, но да ми го обясни експертно", каза Корнелия Нинова.

В края на заседанието Йордан Цонев обобщи, че "Продължаваме промяната" са направили над 50 процедури за един ден.

След като приеха заглавието утре депутатите трябва да преминат към първа точка от промените на изборните правила.

Още рано сутринта от сдружение "Боец" протестираха срещу хартиената бюлетина пред парламента.

Снимки: Десислава Кулелиева

ВСИЧКО ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските служби предотвратиха терористичен акт срещу газопровода "Южен поток"
Руските служби предотвратиха терористичен акт срещу газопровода "Южен поток"
Кола падна от 5 метра в двора на къща в Смолян (СНИМКА)
Кола падна от 5 метра в двора на къща в Смолян (СНИМКА)