НОВИНИ

След преброяването: Близо 85% от хората у нас се определят като българи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:30, 24.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Националният статистически институт представи днес данните от Преброяване 2021 за етническа група, майчин език и вероизповедание.

Българската етническа група обхваща 84,6% от населението, към турската етническа група се самоопределят 8,4 на сто от населението, а към ромската - 4,4%. И в трите групи населението намалява в сравнение с 2011 г. Към други етнически групи се самоопределят 1,3% от населението.

Българската етническа група живее предимно в градовете, преобладаващата част от турския етнос живее в селата. Лицата от турската общност са концентрирани главно в областите Кърджали, Разград, Търговище. Лицата от ромската общност са разпределени във всички области на страната. Застаряването засяга най-вече българите. Най-висок е делът на младото население до 14 години при ромите - 26,6 на сто.

Колкото до образованието - сред българската общност 79,7% са с високо образование висше или средно. При турската общност процентът е 44, а при ромската- едва 15,2%. Безработицата е най-висока при ромската етническа група. Повече от половината от ромите са били безработни през наблюдавания период.

Колкото до майчиния език - българският е майчин език за 85,3% от населението. Турският - за 8,7 на сто, ромският - за 3,9%. Друг майчин език са посочили 1,1%. По-разнородна тук е ромската група: над 80% са посочили ромския за майчин език, но има такива, които посочват българския и турския.

Лицата, самоопределили се като част от християнското вероизповедание са 71,5%, сред тях 97 на сто са източноправославните. Мюсюлманско изповедание са посочили 10,8%, юдейско - 1 736 души, а друго - 6 451 лица.

Най-възрастни са юдеите. В ромската етническа група преобладават православните, следват мюсюлманите и протестантите. Най-висок е делът на християнското население в Кюстендил и Видин. Единици от анкетираните са казвали, че са "зелени човечета", марсианци или табуретки, казаха от НСИ, но това не е повлияло резултатите. Над 50% от преброените са казали, че са религиозни като жените са повече от мъжете. Над 24 на сто са отговорили, че не са.

Цялото изследване може да видите ТУК.

Остарели ли са вече данните от националното преброяване?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европаламентът иска замразяването на кохезионните фондове за Унгария
Европаламентът иска замразяването на кохезионните фондове за Унгария
Швейцария - Камерун 1:0
Швейцария - Камерун 1:0