НОВИНИ

Кои промени в Изборния кодекс скараха депутатите?

депутатите обсъждат пленарна зала връщането хартиената бюлетина живо
bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 24.11.2022
Чете се за: 08:15 мин.
Политика
Слушай новината

На 17 ноември след 18-часово заседание, продължило до малките часове на деня, правната комисия на Народното събрание подкрепи връщането на хартиената бюлетина и прие промени в Изборния кодекс. Това стана причина за напрежение между парламентарните групи, както и за протести. За промените гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, които ги подкрепиха и на първо четене в парламента.

Пак скандали в НС за Изборния кодекс

Вчера, след три заседания на председателския съвет, 5 парламентарни групи, без групите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", постигнаха съгласие изборните правила да бъдат включени в днешното пленарно заседание. Влизането им в зала отново предизвика скандали между депутатите. За четири часа и половина дебати те приеха единствено наименованието на законопроекта.

Кои промени в Изборния кодекс предизвикаха напрежение?

В среднощния си маратон правната комисия прие над 100 предложения. Част от тях са:

  • Заличава се район „Чужбина”;
  • Увеличава се броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница от 40 на 100;
  • ЦИК увеличава състава си от 15 на 25 души и ще се променя след всеки парламентарен вот;
  • Общественият съвет към ЦИК престава да съществува;
  • Тъмните стаички се заменят с паравани.

Мнозинството в правната комисия одобри предложението на БСП за връщането на смесената форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина. За гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция "хартиена бюлетина" - ГЕРБ, БСП и ДПС, а против бяха 11-те депутати от "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

След 18-часово заседание правната комисия в НС гласува за връщане на хартиената бюлетина

Предложението на "Продължаваме Промяната" за отделни секции, в които да се гласува или на машина, или с хартия не събра нужната подкрепа. Предложението на ДПС за пълна отмяна на гласуването със сегашните машини беше подкрепено само от представителите на Движението.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още:

  • Секционните комисии да не предават на Районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на Секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.
  • При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител.
  • Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене, по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".

Реакции на парламентарните групи

От "Продължаваме промяната" смятат, че с приетите промени протоколите, които секционните избирателни комисии ще попълват, стават много дълги и сложни, а това е риск от допускането на още повече грешки.

ГЕРБ-СДС искат смяна на методиката, с която се обявяват хартиените бюлетини за недействителни.

Ползи и недостатъци от връщането на хартиената бюлетина - вижте становището на Института за развитие на публичната среда

"Продължаваме промяната" се надяват БСП да размисли за хартиената бюлетина. Според Асен Василев, с поведението си да подкрепя тези промени БСП торпилира разговорите за правителство с "Продължаваме промяната" при евентуалното връчване на втори проучвателен мандат.

С друго решение, по предложение на "Възраждане" съставът на ЦИК се увеличава от 15 на 25. Мотивът на вносителите е, че така всички парламентарно представени групи ще бъдат пропорционално представени в комисията.

По предложение на ГЕРБ-СДС отпадна Общественият съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК е създаден през 2014 г. и в него членуват 16 неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели на изборите. Като целта на създаването му е осигуряване на прозрачност, демократичност и честност на изборния процес.

Протести срещу хартиената бюлетина в София и Варна

Гласуваните промени станаха причина за бойкот на пленарните заседания от ПП и ДБ и за протест пред парламента. Двете парламентарни сили отказаха да подкрепят внасянето им за второ четене и настояха за създаване на временна комисия, която в рамките на един месец да структурира необходимите промени в Изборния кодекс.

Заради напрежението около промените в изборното законодателство лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи да се отложи със седмица гласуването им в пленарната зала. Призова депутатите си да се свържат с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" и, ако те все още не са внесли проект за създаване на временна комисия, която да работи по промените в ИК, да станат евентуално и съвносители. Дори предложи от ГЕРБ да оттеглят част от приетите от комисията промени, като закриването на обществения съвет към ЦИК и район “Чужбина “.

ГЕРБ са съгласни за временна комисия за промените в Изборния кодекс

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова твърдо заяви, че левицата няма да се откаже от хартиената бюлетина. От "Продължаваме Промяната” заявиха, че няма да реализират втория мандат, ако промените в Изборния кодекс не бъдат изтеглени или отхвърлени в пленарната зала. От ДПС са твърдо на позиция, че хартиената бюлетина трябва да бъде върната.

Кои предложения влизат за второ четене в зала?

Част от предложенията на ГЕРБ, които влизат за окончателно гласуване в пленарната зала, са да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се извършва само зад параван.

Друго предложение е да има видеонаблюдение при преброяването в края на изборния ден. Новото е, че този път броенето ще се заснема.

На "Демократична България" за широко достъпен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и създаване на звено в Комисията, което да обслужва изцяло въпросите, свързани с машинното гласуване.

След заседанията на председателския съвет е постигнато съгласие сред мнозинството да се прокара и предложението от машинното гласуване да има хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и която накрая да се брои.

От 40 на 100 се увеличават заявленията, за да бъде открита секция в чужбина

ГЕРБ се отказват от закриването на Обществения съвет, от отпадането на район "Чужбина" и промяна от 40 на 100 заявления за разкриване на секция.

Снимки: БГНЕС

ВСИЧКО ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралят на Испания Фелипе VI поздрави лично националния отбор по футбол за победата над Коста Рика
Кралят на Испания Фелипе VI поздрави лично националния отбор по футбол за победата над Коста Рика
Футболен оракул от Пловдив прогнозира без грешка мачовете от Световното първенство в Катар
Футболен оракул от Пловдив прогнозира без грешка мачовете от Световното първенство в Катар