НОВИНИ

Заради мигрантския натиск: Прокуратурата в Бургас се срещна с полицията и кметовете на общини

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 24.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата в Бургас организира спешна среща между полицията и кметовете на общини в региона заради засиления миграционен натиск. Основните искания са за повече полицейско присъствие в пограничните райони.

От МВР определиха миграционния натиск като безпрецедентен и забелязват, че профилът на трафикантите се променя.

комисар Емил Павлов, зам.-директор на ОД на МВР-Бургас: "Това, което прави впечатление е, че към момента, от началото на годината, имаме установени извършители от 17 различни държави – говорим за Германия, Франция, не само държави от Източния блок. Миграционният натиск - определено това е безпрецедентен, няма аналог".

Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас: "Само Районната прокуратурата към настоящия момент наблюдават 380 дела, свързани с мигрантски натиск и мигрантска вълна, което е отчетен ръст със 141 дела".

Въпреки поставените 7 КПП-та в района около Бургас, преди два дни отново при гонка с полицията автомобил с мигранти стигна до центъра на града и катастрофира.

Задържаха група мигранти след гонка с полицията в Бургас

Димитър Николов, кмет на Община Бургас: "Всички тези камикадзета и опасни ситуации, които се случват в града, притесняват нашите жители. Ще съдействаме със всички свои възможни технически средства. Продължаваме да слагаме видеонаблюдения на места, които се оказват от МВР".

Закритото през лятото полицейско управление в Община Каменно, създава трасе на каналджиите, смятат местните власти.

Жельо Вардунски, кмет на Община Камено: "Не виждам смисъл защо го закриха това управление и какво постигнаха. Реагират бързо, престъпните елементи явно са разбрали, че вече нямаме такова присъствие на полицията".

снимки: БГНЕС

Георги Димитров, кмет на Община Карнобат: "Третокласният път, който свърза община Средец и Карнобат, освен за мигранти, за друго не става, защото очаква сериозен ремонт. Това е начинът да се качат на магистралата, която минава до Карнобат. Миналия месец бяха над 100 човека".

А след последния случай в Бургас, при който бе осъществен превоз на нелегални мигранти с автомобил под наем, ще се търси механизъм за по-строг контрол на фирмите за такива коли.

репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уругвай - Южна Корея 0:0
Уругвай - Южна Корея 0:0
Комисията по култура и медии в НС изслуша директора на Народния театър
Комисията по култура и медии в НС изслуша директора на Народния театър