НОВИНИ

Овладяна е ситуацията с взривената цистерна в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 24.11.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Взрив на цистерна в Русе. На място е загинал 50-годишен работник от завода за масла. След гърмежи и силното задимяване в района всички служители бяха евакуирани. Четири екипа на пожарната са потушили огъня и предотвратили допълнителни взривове. Няма опасност от замърсяване на въздуха.

Овладяна е ситуацията с взривената цистерна в завода за индустриални масла "Лубрика" в Русе. При експлозията загина 50-годишен работник. Последвали са гърмежи и силно задимяване в района. Наложи се евакуация на всички служители, както и на хората от съседните фирми.

Експлозията е възникнала, докато работникът е пълнел цистерната с минерално масло. Загива на място. Той е работел във фирмата от три години, имал е трудов договор и е живеел в близкото село Голямо Враново.

Шофьорът на цистерната, която е на пловдивска фирма, е бил в кабината и е успял да се спаси. Първоначалният оглед вече приключи, а водещата версия на прокуратурата засега е, че инцидентът е възникнал заради неспазване на правилата за безопасност на труд.

Боян Атанасов първи подава сигнал за инцидента на телефон 112.

"Около 11 без 25 чух страхотен взрив и усетих ударната вълна от самата детонация", заяви Боян Атанасов, служител в съседно предприятие.

Олчай Мустафов се спасява по чудо от взрива, бил е на метри от цистерната и вижда как тя се разцепва на две, а колегата му изчезва в пламъците.

"Семейство има, деца има. С мотокара бях, с гръб към цистерната, само като си обърнах главата всичко гореше вече. Имаше вторични гърмежи. Как да няма уплаха", допълни Олчай Мустафов, служител в предприятието.

Роднините на загиналия работник нямат обяснение за трагедията.

"Да не би да зарежда за първи път момчето. Мен ме съмнява нещо свързано с камиона", коментира Сефедин Моллов, роднина.

"Сутринта му е възложено да напълни цистерната и след като обемът ѝ е бил запълнен на 60 процента е настъпил взрив. Ще бъдат взети проби от маслото, което е било натоварено в цистерната. Ще бъде назначена и експертиза, която да ни даде заключение за причината за избухването на взрива и оттам нататък ще преценим последващите си действия, евентуално отговорността, която следва да понесе някой от хората, имащи ангажимент към натоварването на цистерната", заяви Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе.

Работниците в завода са реагирали светкавично като разпънали маркучи, за да гасят огъня, докато дойдат пожарните екипи.

"Около цистерната има 200-литрови бидони, които вследствие на температурата се разширяват и де факто има леко изпускане от тях", допълни главен инспектор Веселин Марков, началник на Първа пожарна в Русе.

"Успокоението ми към гражданите е, че ситуация с въздуха няма, защото взривът е в рамките на предприятието", каза още Пенчо Милков, кмет на Русе.

Вижте още в прякото включване на Даниела Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон-Антони Иванов е четвъртфиналист на турнир от ITF в Гърция
Симон-Антони Иванов е четвъртфиналист на турнир от ITF в Гърция
СЕМ организира международна конференция срещу дезинформацията
СЕМ организира международна конференция срещу дезинформацията