НОВИНИ

Потенциалното посещение на Зеленски у нас раздели партиите в парламента

Александър Марков
от Александър Марков
18:07, 05.07.2023
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

Евентуалното посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас и проектодекларацията за приемането на Украйна в НАТО разделиха парламента. Според управленското мнозинство, визита на Зеленски би била ясен знак за демократичната общност в България. БСП заявиха, че ще повторят пред него позицията си против приемането на Украйна в НАТО и поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев, заради изказванията му за конвенцията от Монтрьо.

Украинският президент Зеленски идва на посещение в България?

Посещение на Володимир Зеленски у нас e признание за това, което България прави през последните месеци, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност в България, за препотвърждаване на евроатлантическите ни цели, признание за всичко, което България прави в последните месеци. Така че, ако има такава визита, ще се видим с него", каза той.

Според него, Господ и природата са помогнали да няма екологични поражения заради взривяването на язовирната стена на “Нова Каховка”.

"Но това, което излезе от разговорите му с президента Зеленски за проблемите с АЕЦ "Запорожие", Вие помните, че от първия ден на войната аз само това Ви казвах, че ме притеснява. Това е най-голямата ядрена мощност, най-голямата ядрена бомба в Европа. Световната общност трябва да гарантира, че тази най-голяма ядрена централа няма да се превърне в ядрена бомба", добави Борисов.

Според ПП-ДБ, България е изразявала и трябва да продължи да изразява пълна подкрепа за Украйна.

"Няма нужда президентът Зеленски да идва в България, за да може да чуе това, което за България е важно да изрази като позиция. Позиция, която ние, като ПП-ДБ, като кабинета Петков, и сега като коалиция, управляваща в кабинета Денков, сме го изразявали многократно. Пълна подкрепа за Украйна, за възстановяване на цялата й територия след агресията на Русия. Пълна подкрепа, както икономическа, така и военно-техническа и политическа", заяви Даниел Лорер, ПП-ДБ.

ДПС и "Има такъв народ" остават в неведение дали Зеленски ще идва у нас, но биха го приветствали.

"Нека да видим ще я има ли тази визита, и тогава ще я коментираме. Мисля, че каквото имаме да кажем, ние сме го изразили с нашата декларация, че напълно ги подкрепяме", съобщи депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"След като са го поканили, да заповяда. Ние сме развита европейска държава. Украйна е част от Европа. Това, което им се случва в момента е ужасно. Не знам с каква цел е конкретната му визита, може би да изразим отново съпричастността си към Украйна. Ако е това, да заповяда", каза Станислав Балабанов, "Има такъв народ".

Ако Зеленски дойде в Парламента, от БСП той ще чуе отново позицията им: против приемането на Украйна в НАТО.

"Той ще чуе отново открито, последователно и принципно позицията на БСП, и защо сме против изнасянето на оръжие и решението сега във Вилнюс за влизането на Украйна в НАТО", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Сериозните, големите държави-членки изразяват разерви, това са САЩ, Германия, Франция, Унгария, включително има изказване на президента Байдън, на г-н Столтенберг, че трябва на този етап да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО, и че това би изправило целия Алинас срещу Русия във война, това означава световна война", добави тя.

Нинова поиска и оставката на военния министър Тодор Тагарев, заради думите му от понеделник, че "независимо от ограниченията на Конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на съюзниците да ни помагат с разузнавателни средства и средства за кинетично въздействие в Черно море".

"Ние искаме незабавна оставката на министър Тагарев. Той вече е вреден за България. Действията и думите му са опасни за националната сигурност, за сигурността на българските граждани, за мира и за неутралитета на България, за който ние претендираме", заяви тя.

Тагарев беше атакуван и от "Възраждане", според които той е заявил, че трябва да уплътним съюзническия ВМС в Черно море с евентуална база на САЩ, което нарушава Конвенцията от Монтрьо.

"Искаме да се обърнем към хората, които в момента управляват държавата и да ги предупредим да не си играят с огъня, защото това наистина е игра с огъня. Това ескалира напрежението в Черно море и това може да доведе до много сериозен военен конфликт", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Военният министър Тодор Тагарев отговори лаконично, че не е притеснен от исканата му оставка.

"Само мога да кажа, че не съм притеснен по никакъв начин от това че лидер на опозиционна партия, която е решила да се позиционира като опозиционна, включително по въпросите за помощта към Украйна, не ме притеснява по никакъв начин и няма да смени моето поведение. Предполагам и поведението на кабинета", коментира Тагарев.

"Конвенцията от Монтрьо е много важен международен документ и всичко, което ние обсъждаме и говорим, е в стриктно съответствие с този международен документ. Просто някой е решил да интерпретира думите ми по начин, който му изнася политически за пропагандни цели", добави военният министър.

По отношение на АЕЦ "Запорожие" Тагарев заяви още, че се надява руската страна, тъй като няма кой друг да го направи, да се въздържа от актове, подобни на взривяването на язовирната стена на Нова Каховка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира за втория кръг на Уимбълдън, въпреки дъжда и протест на екоактивисти
Григор Димитров се класира за втория кръг на Уимбълдън, въпреки дъжда и протест на екоактивисти
Властта дава над 5 млн. лева за строителство и ремонт на детски градини и училища
Властта дава над 5 млн. лева за строителство и ремонт на детски градини и училища