НОВИНИ

В енергийната комисия гласуваха "за" разговори с Украйна за продажбата на съоръженията за АЕЦ "Белене"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:16, 05.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Стартиране на преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, мина с одобрение през енергийната комисия. 15 гласуваха "за", а шестима бяха против. С проекторешението се задължава енергийният министър да проведе преговори в рамките на 60 дни със своя украински колега.

ГЕРБ предлага неизползваното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде предложено на Украйна

Депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха проекторешение за започване на преговори за неизползваното оборудване, което страната ни закупи за изграждане на АЕЦ "Белене". Сред аргументите на вносителите за решението са, че проектът не е намерил финансиране, а санкциите над руски компании ще го направи невъзможен за изпълнение за години напред.

"Като оборудване Украйна е единственият купувач, а в същото време България е единственият продавач, защото никоя друга държава в света не е направила, няма да казвам глупостта, но не е направила това, което е направила България - да си купи едно оборудване, с дълъг цикъл на производство", заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Ако нещо беше толкова изгодно, колеги, щеше да има тълпи от инвеститори, които искат да участват, но виждате, че това не е така", коментира Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Условието е Украйна да закупи оборудването за същата стойност, която България е заплатила след арбитражното дело - малко над 600 млн. евро.

От "Възраждане" и БСП гласуваха против предложението.

"България не може да си позволи и няма кой да я финансира, а воюваща Украйна може да си позволи да изгради, въпреки че това оборудване е руско", каза Стоян Таслаков от "Възраждане".

"Не разбирам каква е тази спешност и бързане за предприемане на подобни стъпки. Не е тайна, че украинците ги интересуват единствено нашите парогенератори", заяви Драгомир Стойнев от "БСП за България".

Оборудването е в добро състояние и се инспектира на всеки 6 месеца, включително и от руски експерти, обясни енергийният министър Румен Радев.

"Ние възлагаме на министъра на енергетиката да проведе преговори, ние не го задължаваме нито да продава, нито да купува", каза Рамадан Аталай от ДПС.

Ако предложението бъде одобрено от Народното събрание, Министерството на енергетиката ще разполага с 60 дни за преговори с Украйна. А ако се стигне до сделка оборудването ще се използва за Хмелницката АЕЦ, която е завършена на 80%, обясни Делян Добрев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширяват кръга на хората, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита
Разширяват кръга на хората, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита
Баскетболист на Черноморец ще играе в Лятната лига на НБА
Баскетболист на Черноморец ще играе в Лятната лига на НБА