НОВИНИ

Повдигат задочно обвинение и конфискуват имущество за 10 млн. долара на Ружа Игнатова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 26.06.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

5 милиона долара обяви американското правителство за информация, която може да помогне за задържането на криптокралицата Ружа Игнатова.

У нас на Игнатова ще бъде повдигнато задочно обвинение и ще се иска конфискацията на имущество за 10 милиона долара. Борислав Сарафов и американският посланик обявиха, че българската прокуратура и ФБР съвместно разследват финансовата пирамида "One Coin".

7 години след изчезването на криптокралицата Ружа Игнатова правителството на САЩ увеличава 20 пъти наградата за информация, която може да е полезна за нейното задържане и осъждане.

"Днес правителството на САЩ обявява нова награда в размер до 5 милиона щатски долара за информация, водеща до арест и/или осъдителна присъда на родената в България германска гражданка Ружа Игнатова", заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България.

Ружа Игнатова изчезва през есента на 2017 година, точно две седмици, след като в САЩ тя е обвинена за мащабни измами, извършени чрез финансовата пирамида "One Coin".

"Г-жа Игнатова се издирва в Съединените щати и Германия за нейно участие в една от най-широкомащабните световни схеми за измама в историята. Схема, чрез която от жертвите са били отнети над 4 милиарда щатски долара", обясни Кенет Мертен.

Последната информация, с която ФБР и българските служби разполага, е, че Игнатова напуска България и пътува към Атина през октомври 2017 година.

"Преди две години, през 2022, тя беше добавена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци", каза още Кенет Мертен.

През тези години разследването срещу Игнатова в България също върви, но не се събират достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.

"Ние обаче, българската прокуратура и служби за сигурност, работим активно и съвместно с американските си колеги. Като при условията на непрестанен обмен на информация, провеждаме и нашето разследване в България. Това, което предстои у нас, в България, е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, което освен наказателната санкция, спрямо нея, ще ни позволи да предприемем и необходимите действия по стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобитото от нея имущество със средствата, получени от нея по престъпен начин чрез ръководената от нея финансова пирамида "One Coin", заяви Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор.

"One Coin" е регистрирана в офшорната зона Гибралтар. Дейността е насочена основно към привличането на вложители от Близкия и Далечния изток. От нашето финансово разузнаване обаче успяват да засекат трансфер от 15 милиона евро, което е основание да започне разследване за пране на пари, придобити от финансови измами.

"А от съда е поискан и разрешен постоянен запор на средствата. Установено е имущество, което е придобито с незаконни средства на стойност над 10 млн. евро", обясни Пламен Тончев, председател на ДАНС.

След повдигането на задочно обвинение на Ружа Игнатова, ще бъде поискана и конфискацията на имуществото и запорираните пари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарен влак блъсна цистерна край Симеоновград (СНИМКИ)
Товарен влак блъсна цистерна край Симеоновград (СНИМКИ)
Българи ще водят двубои от първия кръг на европейските клубни турнири
Българи ще водят двубои от първия кръг на европейските клубни турнири