НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на всички полицаи, участвали в ареста на Джорддж Флойд

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:03, 04.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
По света

В Съединените щати вече девети ден не стихват протестите след смъртта по време на задържането на чернокож мъж. Не на расизма казаха и в редица европейски държави, протести са планирани и за днешния ден. Американската прокуратура повдигна обвинения на всички четирима полицаи, участвали в ареста на Джордж Флойд. На всеки от тях е определена гаранция от 1 млн. долара.

Лос Анджелис, Сиатъл, Ню Йорк, Вашингтон. Малка част от американските градове, където за пореден ден протестите не стихват. В столицата демонстрантите пяха песни и скандираха "не стреляйте".

Междувременно, американската прокуратура повдигна обвинения на всички полицаи, участвали в ареста на Джордж Флойд. Още трима служители на реда ще отговарят пред съда за подпомагане и подбуждане към убийство. Определена им е гаранция от 1 млн. долара за всеки.

Основният обвиняем - полицаят Дерек Човин, който в продължение на 8 минути е притискал арестувания Флойд с коляно, с което причини смъртта му, ще се изправи пред Темида по обвинение за убийство втора степен. Той може да получи до 40 години затвор.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В емоционално изказване, бившият президент Барак Обама се обърна директно към младите чернокожи американци, започнали най-масовите протести срещу расизма от времето на Мартин Лутър Кинг насам.

Барак Обама, бивш президент на САЩ: Искам да знаете, че вие сте важни, вашите животи са важни, вашите мечти са важни.

Първият чернокож президент, яростен противник на политиката на Доналд Тръмп и привърженик на дипломацията, а не на грубата сила. Барак Обама приветства протестите, но не спомена нито дума за своя наследник в Белия дом.

Барак Обама, бивш президент на САЩ: В момента сме свидетели на огромна промяна в начина на мислене. На осъзнаване на това, че можем да бъдем по-добри. И това не е резултат от речи, произнесени от политици. Не се дължи на новинарските емисии. Заслугата е изцяло на всички онези млади хора, които се мобилизираха из цялата страна и които дръзнаха да рискуват живота и здравето си, за да постигнат промяна.

Многохилядни протести имаше и в други държави по света, а сред най-масовите беше този във Великобритания. Група демонстранти в лондонския Хайд парк атакува австралийски журналист и оператора му.

Напрежение имаше и в Атина, където пред сградата на американското посолство стотици младежи скандираха "не мога да дишам". Стигна се и до сблъсъци между демонстранти и полицията, след като част от протестиращите започнаха да хвърлят коктейли Молотов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама ранени след пожара в завод край Пазарджик
Двама ранени след пожара в завод край Пазарджик
Проф. Асен Асенов: Очевидно на Америка трябва нова програма за решаване на проблема с расизма
Проф. Асен Асенов: Очевидно на Америка трябва нова програма за решаване на проблема с расизма