НОВИНИ

Проф. Асен Асенов: Очевидно на Америка трябва нова програма за решаване на проблема с расизма

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 04.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В емисиите По света и у нас" ви информираме за актуалната ситуация там и нестихващото напрежение след смъртта на чернокожия Джорд Флойд. Месеци преди президентските избори. С анализ на събитията от проф. Асен Асенов – преподавател в Американския университет във Вашингтон.

САЩ имат една тежка история на расизъм. Десетилетия наред се предприемаха системни мерки за преодоляване на това тежко наследство. За съжаление, все още расизмът е системен проблем за Америка. И вчера имаше много гласове, които казват "Да, расизмът е все още сред нас", коментира проф. Асенов.

Проф. Асен Асенов – преподавател в Американския университет във Вашингтон: Той се разпространява и чрез институциите и този акт срещу невинния човек е още едно потвърждение, че американското общество има нужда от дълбок и силен размисъл за това как да направи така че в расовите отношения да има по-голяма социална справедливост.

Част от Националната гвардия е във Вашингтон и околностите, има и армейска полиция. Това не се приема добре от американското общество. Не очаквам да се стигне до ескалация, каза проф. Асенов.

Не се вижда катарзиса, през който минава американското общество днес. Това е един нов разговор за това какво трябва да се направи, за да с е преодолее този расизъм, коментира проф. Асенов.

Към момента Доналд Тръмп може да промени тона. Предстои едно преосмисляне.

Очевидно на Америка трябва нова програма за решаване на този исторически проблем - расизма, каза още проф. Асенов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на всички полицаи, участвали в ареста на Джорддж Флойд
Повдигнаха обвинение на всички полицаи, участвали в ареста на Джорддж Флойд
Поликраище и съседни села спасяват училище с 200-годишна история
Поликраище и съседни села спасяват училище с 200-годишна история