НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на двама участници в инцидента пред Румънското посолство

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
09:58, 19.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

С обвинения и без блокада на институции. Но отново със затворени ключови кръстовища в София започна 42-ият ден от антиправителствените протести. Двама души получиха обвинения заради инцидента и възникналото напрежение на столичния бул. "Ситняково" преди ден.

Единият от участниците в инцидента при Румънското посолство е с обвинение за повреда на чужда движима вещ и за хулиганство. Той е задържан за срок до 72 часа, след това за него ще бъде поискано "Задържане под стража". На втория задържан е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 500 лв. Повдигнато му е обвинение за действия, които грубо нарушават обществения ред.

А в 41-та вечер на недоволство хора се събраха на мирен протест на бул. "Ситняково", под надслов "Нощна стража в защита на жените и децата".

След 21.00 часа вчера традиционното протестно шествие се отправи към сградата на МВР, където демонстрантите хвърлят яйца и домати. Счупен беше и прозорец на министерството.

С наводнени и отнесени от вятъра палатки, протестиращите посрещнаха сутринта. Най-засегнат беше лагера при Орлов мост.

"Аз като започна да вали просто си легнах, така че не знам просто другите как са се справили и се събудих преди малко. Доста поваля, но като имаш стабилна палатка няма значение дали вали или пече", споделя Силвия Пиронкова.

"Имаше силен вятър, дъжд, бутна единия чадър, обаче се справихме. Всичко е наред. Държим фронта", разказа протестиращ.

Засегнат от дъждовете беше и "Паметник на свободата", издигнат вчера на Орлов мост. За негова основа протестиращите използваха релса от теснолинейка, донесена с пешеходен поход от Свиленград.

"Част от паветата водата ги отнесе, други ги използвахме, за да затиснем някои от палатките, за да не излетят, но ще го възстановим през деня, ще го върнем в предишното му положение. Горе-долу веднъж седмично времето ни тества дали ще издържим", споделя Венелин Божилов.

Пострадали хора няма, палатковите лагери бързо бяха възстановени.

Ситуацията на Орлов мост е спокойна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европоходът на Лудогорец започва днес
Европоходът на Лудогорец започва днес
Дисквалифицират Неймар за финала в ШЛ
Дисквалифицират Неймар за финала в ШЛ