НОВИНИ

Байдън официално е кандидат на демократите за президент на САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:19, 19.08.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Демократическата партия официално утвърди Джо Байдън за свой кандидат на президентските избори в Съединените щати. Посланието през втория ден от националния конгрес на партията беше, че избирането на Байдън ще допринесе за възстановяването на страната от пандемията и ще сложи край на хаоса в администрацията на Доналд Тръмп.

"Много, много ви благодаря от цялото си сърце, благодаря на всички", заяви Джо Байдън, кандидат за президент от Демократическата партия.

Във виртуалното гласуване на делегатите от всички американски щати и територии Джо Байдън получи повече от 3550 гласа, а съперникът му Бърни Сандърс - около 1150. Така Байдън официално влезе в надпреварата за Белия дом. За трети път.

През втория ден от конгреса на Демократите подкрепата си за него изразиха бившите президенти Джими Картър и Бил Клинтън, също и бившият държавен секретар - републиканецът Колин Пауъл. Клинтън не спести критиките си спрямо настоящия президент.

"Доналд Тръмп казва, че сме водещи в света. Но ние сме единствената голяма индустриална икономика, която отчита тройно увеличение на безработицата. В такива времена Овалният кабинет трябва да е команден център. Вместо това е епицентър на ураган. Има само хаос".

До Байдън неотлъчно е съпругата му Джил, която направи своето обръщение от класната стая в Уилмингтън, където е преподавала. В емоционален разказ той сподели как е помогнала на Джо Байдън да се върне към живота след смъртта на първата му съпруга и дъщеря им в катастрофа.

"Как спасяваш едно разбито семейство? По същия начин, по който спасяваш една разбита нация. С любов и разбиране - с малки мили жестове, с кураж, с непоколебима вяра. Вие сте заедно, един за друг, в големи и малки изпитания, пак и пак. Точно това правят мнозина от нас сега - за близките си, за непознати, за своите общности", разкри Джил Байдън, съпруга на кандидата за президент Джо Байдън.

Тази вечер погледите ще бъдат насочени към друга дама, в тандем с която бившият сенатор от щата Делауеър и бивш вицепрезидент ще участва на изборите на 3 ноември. Очаква се сенатор Камала Харис да говори пред конгреса на демократите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Иван Кокалов: НЗОК ще плаща PCR-тестовете на децата в училище
Д-р Иван Кокалов: НЗОК ще плаща PCR-тестовете на децата в училище
Европейският съвет ще обсъди ситуацията в Беларус
Европейският съвет ще обсъди ситуацията в Беларус