НОВИНИ

Рестарт на системата: Възможно ли е свикване на ВНС и промени в Конституцията?

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 19.08.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Юридическите аспекти на предлаганите от ГЕРБ радикални промени в Конституцията коментираха в Сутрешния блок юристите Атанас Славов и Борислав Цеков. Сред предложенията са отпадане на Велико Народно събрание, намаляване на мандата на главния прокурор, промяна на правомощията на президента. От ГЕРБ очакват дебатите да започнат в началото на септември.

Според Атанас Славов това е опит да се финтира протеста, да се отместят темите на протеста, които са много ясни: оставка на Борисов, Гешев и нови избори. Според него ГЕРБ целят да се пусне общественият дебат по конкретни текстове, т.е. да се разиграе кръглата маса, но в нов формат, но с по-лоши участници.

"ГЕРБ не са на нивото на лидерите в началото на демократичния процес. Точно обратно - ние виждаме едни институции, които вече са изпразнени от съдържание", коментира Атанас Славов, член на Изпълнителния съвет на "Да, България!".

Нямаме нужда от кръгла маса, а от рестарт на политическата система и това в демократичните държави се постига чрез избори на първо място, категоричен е Славов.

От конституционна гледна точка, според Славов, е недопустимо един парламент, който има подкрепа около 10-15%, да прави промени в Конституцията. Това е неразумно. Конституцията е общественият договор на нацията и няма хора, които са загубили доверието да пишат правилата на новия обществен договор.

Според Борислав Цеков от Изследователския център за Нова Европа големият проблем е, че ГЕРБ не говорят за промени в Конституцията, а предлагат изцяло нова конституция.

"За да има нова конституция, някой трябва да предложи нова конституционна философия, различна от която имаме в момента. В проекта, който е публично достояние, такава нова философия няма. Там има една компилация от почти 90% преписани в момента действащите текстове и това, което е добавено са процедурни и технически поправки. Големият недостатък е, че не просто осакатява действащата политическа система, а радикално стеснява политическото представителство на гражданите, като намалява броя на депутатите на половина, премахва широкия национален форум Велико Народно събрание. По този начин отнема власт от гражданите. Това е големият проблем", заяви Цеков.

Предложението на ГЕРБ е в Конституцията да се променят няколко текста, което от юридическа гледна точка, може да стане със закон за промени в действащата Конституция, а не с нов проект, допълни Славов.

90-95% са буквално преписани текстове, някои обаче с грешки, което само по себе си издава отношението на ГЕРБ към Конституцията и въобще цялата процедура. Там, където ГЕРБ казват, че оправят нещата, че подобряват системата, точно там има влошаване, каза още Славов.

Като пример той посочи безотчетността на главния прокурор.

"ГЕРБ не само че не въвеждат механизъм за отчетност, а дават и законодателна инициатива на главния прокурор и го бетонират в така наречения по неадекватен начин - Съдебен съвет на прокурорите. Конституцията е цялостна система. Ако намалиш само мандата, без да промениш механизма за избори, за отчетност, това реално не променя ситуацията. Даже се предлага да получи законодателна инициатива. Представете си един и същи човек да пише законите, да обвинява и да следи изпълнението на присъдите. Това е завършена форма на някакъв авторитарен режим", аргументира се Славов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 години по-късно: Френски клуб отново ще играе финал в ШЛ
16 години по-късно: Френски клуб отново ще играе финал в ШЛ
Енергиен пазар: Как фирмите ще излязат на борсата за ток от 1 октомври?
Енергиен пазар: Как фирмите ще излязат на борсата за ток от 1 октомври?