НОВИНИ

Повече от 1200 атлети пристигат в Пловдив за световното първенство по гребане за младежи до 23 г.

повече 1200 атлети пристигат пловдив световното първенство гребане младежи
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 18.07.2023
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Общо 1214 участници от 49 държави ще бъдат част от световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив, обяви председателят на организационния комитет Иван Попов на официалната пресконференция преди началото на шампионата.

В брифинга взеха участие още Патрик Ромбаут - член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гребане, Георги Титюков - заместник-кмет на Пловдив, Свилен Нейков - председател на Българската федерация по гребане, както и олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова.

Пловдив е първият град, който за трети път приема световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, като шампионатът ще се проведе от сряда до неделя (19-23 юли). В последните два дни от първенството (22 и 23 юли) БНТ 3 ще ви направи свидетели на полуфиналите и финалите от надпреварата, която ще се проведе на Гребния канал в Пловдив.

Членът на Изпълнителния комитет на Международната федерация Патрик Ромбаут заяви, че домакинството "е ясно доказателство, че световното гребане обича Пловдив".

"Винаги е удоволствие да се върна в Пловдив. От 1999 година насам вече съм бил на 9 шампионата тук и Пловдив е единственото място, където за трети път ще се проведе подобно световно първенство. Това е повече от ясно доказателство, че световното гребане обича Пловдив. Предстоят ни малко тежки условия за гребане заради високите температури. Затова разместихме малко програмата, за да предоставим на състезателите най-добрите възможни условия за състезание. Следим ситуацията всеки ден. Изцяло се доверяваме на опита на местния организационен комитет, които са ангажирани с първенството. Това е едно от основните събития в нашия международен календар тази година. Тези състезатели са бъдещите олимпийци през 2024 година", заяви Ромбаут.

"Ние като Международна федерация продължаваме любезния си натиск, за да може най-накрая втория Гребен канал в Пловдив да бъде реализиран, за да имаме едни от най-добрите условия в света. Светла Оцетова знае много добре за какво говорим и ние винаги сме готови да помогнем с каквото трябва, за да може този фантастичен проект да се реализира. Пожелавам на всички успех и се надявам да имаме едно фантастично световно първенство", допълни той.

Олимпийската шампионка от Игрите в Монреал през 1976 година Светла Оцетова похвали Гребния канал в Пловдив за условията, които предоставя на състезателите.

"Радвам се много, че мога да бъда пак тук и да се наслаждавам на домакинството на Пловдив, които са доказали, че са прекрасни организатори и всяка година стават все по-добри. Самите съоръжения са много добри независимо, че са строени преди повече от 30 години. Първоначално изглеждаха много старомодни, но градът непрекъснато се старае да ги подобрява и да създава добри условия за състезателите", коментира Оцетова.

Председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков пък открои важността на първенството за запалване на подрастващото поколение по гребането.

"С нетърпение очакваме да има такива първенства, защото подрастващото поколение може да види пример, който да следва. Да ги приберем от улиците и от отрицателните влияния на обществото като цяло и да ги запалим по нашия спорт. Страните са се готвили много сериозно, конкуренцията е много голяма, виждаме един бум на подготвени състезатели, защото държавите имат голямо желание за участие. Привлича ги това, че условията са равни от първи до шести коридор. Нашият отбор ще бъде представен от три лодки и ще имаме участие в резервите. Стискаме палци и подкрепяме нашия тим", коментира Свилен Нейков.

"Надявам се новия министър на спорта да обича всички спортове. За нас важното е, че имаме молба към него - вече сме поръчали нови лодки, но още не са платени, а те трябва да бъдат закупени, за да можем с тях да участваме в квалификациите за Олимпийските игри в Париж", допълни председателят на Българската федерация по гребане.

Официалното откриване на първенството ще се състои тази вечер от 18:30 часа в Летния театър в Пловдив. Входът за състезанието за зрителите ще бъде свободен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем деца изпотрошили общинска собственост в Чепеларе
Седем деца изпотрошили общинска собственост в Чепеларе
Полицията издирва 46-годишен мъж от Хасково
Полицията издирва 46-годишен мъж от Хасково