НОВИНИ

Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете

Риск за здравето няма, уверяват властите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:39, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидентът засегна и жителите на близките населени места. Най-сериозни са последствията за хората от село Гара Елин Пелин. Близо 150 души са евакуирани от домовете си.

Освен материалните щети притеснения имаше и за въздуха в района. През деня беше отчетено завишено ниво на праховите частици, но вече въздухът е в норма. Риск за здравето няма, уверяват властите.

86-годишната баба Руска чисти счупените стъкла от прозорците на къщата си. Тя живее на най-близката до складовете улица в селото.

"Изгърмя два пъти, но толкова силно, че се разтресе вътре и телевизорът изгасна веднага. Аз излязох, заобиколих и видях, че стъклата са паднали. Ето, виж как се люлее вътре пердето. Казват, че не е имало снаряди вътре, а защо толкова силно гърмя?", коментира баба Руска от село Гара Елин Пелин.

Това е последната улица в село Гара Елин Пелин и именно тук има най-много щети - счупени прозорци. Но от тук към вътрешността следват още три реда къщи, по които също има щети.

Пострадали хора няма като по чудо. Когато получават първите сигнали за евакуация, действията на хората са разнопосочни.

"По телефона ми звъннаха, че има опасност да изгорим, еуфорията беше голяма. Жената се уплаши, качихме се на колата. В града изкарахме нощта. Сутринта вече разбрахме, че е по-спокойно и се прибрахме", заяви Николай Стоянов от село Гара Елин Пелин.

Чак в късния следобед днес от община Елин Пелин обявиха официално, че частичната евакуация се отменя. От кметството казаха, че е била създадена организация, но хора твърдят, че не са били информирани.

БНТ: Тук ли ще прекарате нощта? Или някой нещо ви е казал?

"Никой нищо не ни е казал. Просто седим и чакаме да утихне, за да можем да се приберем".

"Около 200 човека евакуираха от квартал "Върбето", които останаха цяла нощ тук. Имаше и малки деца", допълни Василена Спасова, община Елин Пелин.

"По нареждане на вътрешния министър първите две улици на село Гара Елин Пелин бяха евакуирани. Беше подготвено място за пренощуване, но всички успяха да се настанят при близки и приятели".

Именно решението за активиране на предупрежденията скара местната и централната власт. Според кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов сигналите на BG Alert са предизвикали хаос и не са съгласувани с общината.

"Аз искам да стане ясно, че този човек по наша информация е някъде дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен плаж и го съветвам да продължава да си пие узото там", заяви Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Кметът е прекратил отпуската си и по спешност се е прибрал, стана ясно впоследствие. А в района бяха разположени и лаборатории за замерване на качеството на въздуха.

"Тези, които са изложени на няколко вида газ, които се отделят при горене на подобен тип вещества, започват да имат по-често кашлица, да отделят храчки, да имат свиркане в гърдите, особено хората, които имат астма и нещо, което се нарича обструктивна белодробна болест. Ако в рамките на едно-две приложения на стандартните медикаменти тези оплаквания не се преодолеят е редно да потърсят помощ при специалист", каза още пулмологът Александър Симидчиев.

Пикът на измерени фини прахови частици над нормата беше рано сутринта, към момента няма превишения.

По темата работиха: Виолета Русенова и Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Турция ще определят шампиона на Балканиадата по волейбол за девойки под 16 г.
България и Турция ще определят шампиона на Балканиадата по волейбол за девойки под 16 г.
НА ЖИВО: Церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport
НА ЖИВО: Церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport