НОВИНИ

Повече от домакинство

Купата на Африканските Нации започва в събота с двубоя между домакина Кот д'Ивоар и Гвинея-Бисау

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
12:17, 12.01.2024
Чете се за: 05:22 мин.
Световен футбол
купа на африканските нации
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Утре започва Купата на Африканските Нации. Преди години това беше радостна вест за феновете на футбола у нас. Не защото има яростни почитатели на Египет, пламенни поддръжници на Нигерия и страстни любители на Камерун, а защото този турнир винаги е бил съпътстван от прелюбопитни, куриозни, комични, нелогични и странни ситуации.

Често липсата на тактическа дисциплина и вечно веселяшкото настроение на футболистите превръщаше това състезание в една забавна авантюра за всички зрители. По трибуните има шамани, носят се вудукукли, правят се заклинания, всичко изглежда някак пъстро и странно за стандартния европейски фен. Вероятно около световното първенство в Република Южна Африка през 2010 г. светът се запозна по-детайлно с културата на африканските привърженици и в частност с вувузелите, които издаваха дразнещ шум. Сега се задава нов турнир, но този път картината е по-скоро геополитическа и държавата-домакин ще опита да направи всичко възможно, за да извлече и икономически дивиденти от следващите футболни седмици.

Мачовете ще се играят в Кот д'Ивоар. За страната от Западна Африка у нас не се знае много, а привържениците на футбола я свързват предимно с Дидие Дрогба и участието й по Мондиали в близкото минало. Да надникнем какво се случва там. През 2011 г. приключва втората за век гражданска война и ситуацията в държавата е повече от притеснителна. Президент става опозиционерът Аласане Уатара, който има подкрепата на по-голямата част от населението. Сега за домакинството на Африканските Нации са изхарчени около 1 милиард долара, твърдят от правителството, макар някои медии да съобщават, че сумата всъщност е почти два пъти по-голяма. А това е колосално за страната. През април миналата година от Международния валутен фонд отпуснаха на Кот д'Ивоар заем в размер на 3.5.милиарда долара. Мачовете ще се играят в 5 града - Абиджан, Корхого, Сан Педро, Ямусукро и Буаке, като в Абиджан има два стадиона. Три от съоръженията са с капацитет около 20 хиляди души, а най-големият стадион побира 60 хиляди зрители. Може би не е особена изненада, че се казва "Олимпийски стадион Аласане Уатара". Четири от стадионите са напълно нови, другите два са реновирани. Но явно в страната осъзнаха, че сега е точният миг да инвестират в инфраструктурата си и тук не говорим само за спортни съоръжения. Бяха подобрени или построение хотели, пътища, болници, летища, така че и гостите на турнира да се почувстват по-комфортно, а и местните да се сдобият с нови работни места. Сумите, които бяха разходвани за самите стадиони по официални данни, са относително сходни - 79 милиона за споменатия олимпийски стадион, 84 милиона долара за този в Корхого, 113 милиона са дадени за новото футболно бижу в Абиджан.

През ноември миналата година Кот д'Ивоар прие мачовете от женската шампионска лига на Африка и от местната футболна федерация искат всичко това да продължи и страната да стане спортен хъб в Западна Африка. Мечта, споделена и в интервю от президента на футболния съюз Идрис Диало. Трябва да се изкарват пари и да се гради и реноме, сподели депутат от парламента през декември, цитиран от ББС. Трудно е да се повярва, че държава, чийто основен бизнес е износът на кафе и какао, изведнъж ще се превърне в туристическа дестинация, но поне се полагат усилия за изграждане на нов и положителен образ. Държавата е все така на 138 място по богатство в света, но бездната, която зееше със съседна Гана по отношение на БВП, вече е далеч по-скромна. През 2013 г. Кот д'Ивоар имаше БВП 43 милиарда долара срещу 63 от щатската валута на Гана, за миналата година стойностите са 70 милиарда срещу 73 милиарда.

За последно страната посрещна този турнир през 1984 г. Близо 40 години по-късно е време за ново предизвикателство. Политическо, икономическо и футболно.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операцията в Червено море - къде са нанесени въздушните удари (КАРТА)
Операцията в Червено море - къде са нанесени въздушните удари (КАРТА)
Още 8 държави подкрепиха въздушните удари срещу хутите
Още 8 държави подкрепиха въздушните удари срещу хутите