НОВИНИ

Повече средства за спорт и култура в Русе тази година

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 21.01.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Повече средства за спорт и култура е предвидила Общината в Русе тази година. Целта е превръщането на крайдунавския град в основен музикален и гребен център на страната. Вече се подготвя и богата програма с редица национални и международни прояви, които да донесат ползи и за местния бизнес.

През тази година Общината в Русе запазва и обогатява всички основни културни фестивали.

"На вратата чука откриването на Мартенски музикални дни, това е нашият емблематичен фестивал, който е визитка на град Русе. Сумата е малко повече от 300 000 лв. Запазваме "Златната гъдулка", като и тази година ще поканим българските общности от чужбина, запазваме фестивала, който е самобитен, русенски "Сцена под звездите", каза Енчо Енчев, зам.-кмет на Община Русе.

Заместник-кметът на Русе Енчо Енчев добави, че се разчита на креативни предложения за нови моменти в календара и от различните културни институти и организации.

Венелин Иванов: "Концерти, фестивали, ако се правят повече такива културни мероприятия, ще е по-добре. Доста млади хора имат интерес към тях."

Ангелина Иванова: "И да са достъпни за хората. Като достъпни, говоря за нормални цени на билетите, ако има такива съответно."

Величка Кадъкьовлиева: "Музиката е тази, която успокоява и одухотворява човека."

Повече средства са предвидени и за спорта в Русе, където програмата за подкрепа на местните клубове също е с увеличен бюджет.

"Парите по програма "Спорт" са около 600 хил. лв. Тази година също средствата се увеличават", каза още Енчо Енчев, зам.-кмет на Община Русе.

През януари Русе ще приеме турнир по стрелба с лък, а през лятото – Държавният отборен шампионат по кану-каяк, както и национален турнир за драконови лодки.

"Това е една прелюдия към Световното първенство по драконови лодки, което ще се проведе през 2025 г. в нашия град и за което ние очакваме над 4 000 състезатели и над 10 000 гости. Нашата идея е град Русе оттук – нататък да се утвърди в национален мащаб като втория основен гребен център на държавата", добави Енчо Енчев, зам.-кмет на Община Русе.

Очаква се всичко това да донесе по-голям интерес към града и повече ползи както за Общината, така и за местния бизнес.

Репортаж: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа спря движението на главен булевард в Стара Загора (СНИМКИ/ВИДЕО)
Верижна катастрофа спря движението на главен булевард в Стара Загора (СНИМКИ/ВИДЕО)
Дея спорт надви Левски във финала за Купата на България и стигна до исторически първи трофей за клуба
Дея спорт надви Левски във финала за Купата на България и стигна до исторически първи трофей за клуба