НОВИНИ

Пожарът край Свиленград е един от най-големите някога у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 15.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Сакар Планина. В Община Свиленград е обявено бедствено положение. Там огънят е изпепелил над 100 000 декара площи, от които 24 000 декара гори. Пожарът е един от най-големите у нас.

Късно снощи огънят стигна до село Левка. Той изпепели кравеферма, но животните в нея не са пострадали, защото са били на паша. Огънят е овладян на сантиметри от къщите.

"На 20 - 30 метра го спряха от къщите, деляха ни може би 10-ина минути и къщите щяха да отидат. Аз бях напълнил една кола с багаж, каквото можах и тръгвах", каза Желязко Георгиев.

"Вечер знаеш ли колко пъти ставаш да гледаш. Не можеш да спиш", заяви Руска Митева.

18 екипа огнеборци, два военни хеликоптера, доброволци ,горски служители и тежка техника се борят със стихията, която гори на няколко фронта. Няколко са критичните точки.

"Иглолистен масив в близост до Студена - Михалци. Там пожарът се развива със силен вятър, виждате и тука какво е положението. На много голям фронт се е разпространил", обясни старши комисар Любомир Баров - зам.-директор на ГДПБЗН.

Заради силния вятър и високите температури пламъците се разраснаха и обхванаха землищата на селата Студена, Дервишка могила, Мустрак, Равна гора и Левка. В резултат на силното задимяване движението към село Левка от Студена и от Свиленград беше спряно. Пожарът е изолиран и засега няма опасност да навлезе в Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради жегите: Да се синхронизира движението на камионите в България и Румъния?
Заради жегите: Да се синхронизира движението на камионите в България и Румъния?
Променят с временна организация движението по ул. „Опълченска“
Променят с временна организация движението по ул. „Опълченска“