НОВИНИ

Трета авиационна база "Граф Игнатиево" подновява носенето на бойно дежурство (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
12:53, 15.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Модернизираната писта в авиобаза "Граф Игнатиево" получи акт за експлоатация и вече може да се ползва за полети. Официалният документ днес беше връчен на командването на базата от министъра на отбраната Атанас Запрянов. С това започна и пребазирането на изтребителите МиГ-29 от летище Пловдив в трета авиобаза.

"Добре дошли у дома!" - така бяха посрещнати екипажите, които носят бойното дежурство по охраната на българското въздушно пространство в интегрирана система на НАТО. Две години това беше строителна площадка и всички полети се извършваха от летище Крумово. Преди министърът на отбраната официално да връчи на командването на базата новия акт 16 на пистата, два изтребителя МиГ-29 прелетяха над нея и след това кацнаха на полосата. Това беше и на практика първото докосване на настилката от колесника на самолет. Както стана ясно пистата е пригодена за излитане и кацане всички самолети - от транспортните С17 и С5, до изтребители последно поколение. Тя е по-дълга от старата и има нова осветителна система - особености, с които ще свикват екипажите през следващите дни и седмици.

Изключително важни са инфраструктурните проекти, като този за ремонта на пистата тук в Граф Игнатиево. Той струва 111 млн лева. Ето какво казаха след церемонията по сертифицирането на пистата и на зоните за рулиране министърът на отбрана и командира на авиобазата.

Запрянов припомни, че в авиобазата се изпълняват 49 проекта. Първите два с Акт 16 са рульожките и пистата, има четири проекта, за които предстои подписването на Акт 16 и шест са във фаза на подготовка за Акт 15, посочи Запрянов.

По думите му четири проекта са важни за приемането на F-16 и има шанс закъснението по осъществяването им да бъде наваксано. Запрянов се обърна към фирмите изпълнители с думите, че не работят за пари, а допринасят за бойната готовност и сигурност на военните сили. В края на август и през ноември базата ще бъде посетена от американски експерти, каза служебният министър. Той отбеляза, че са инвестирани 111 млн. лева, от които 87 млн. лева са български финансови средства, а 24 млн. лева - от програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Снимки: БТА

"Планово ние се опитваме да работим с темп, който да позволи догодина при пристигането на новите самолети F-16 блок 70, всички обекти да бъдат успешно завършени, да бъдат въведени в експлоатация, съгласно държавните изисквания, да сме сигурни, че базата ще може да функционира десетилетия напред, без сериозни затруднения", каза Атанас Запрянов – служебен министър на отбраната.

"Смятам, че полосата на външен вид и на допир изглежда добре. Като кацне самолетът, няма подрусване, отклонения вляво и вдясно, така че състоянието на полосата е много добро, както и на осветителната система, която е една от най-добрите в света", коментира бригаден генерал Николай Русев - командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Вижте прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кокаин за над 1 млн. лева задържаха на Капитан Андреево
Кокаин за над 1 млн. лева задържаха на Капитан Андреево
Шиърър: Можем да играем по-красив футбол, всички сме разочаровани
Шиърър: Можем да играем по-красив футбол, всички сме разочаровани