НОВИНИ

Трети ден Сакар продължава да гори

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деница Торньова
12:24, 15.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Екипи на пожарната и днес са съсредоточени в Средногорието заради тлеещи огнища и очакваните високи температури. До този момент в общините Хисаря и Калояново са изпепелени над 20 000 декара иглолистни и широколистни гори. Четвърти ден в областта, където е в сила частично бедствено положение, продължава борбата с огъня.

В село Иван Вазово имаше отправен призив за нужда от доброволци, но в момента там няма такива, защото обстановката е значително по-спокойна. Екипи на пожарната обаче остават в района и днес заради отделни тлеещи огнища и очакваните високи температури.

Малко след 7.00 ч. тази сутрин към огнеборците се присъединиха и 51 военнослужещи от състава на Сухопътните войски, както и служители на горското стопанство.

Обстановката откъм ниската част на село Иван Вазово има единични огнища в изоставени лозя, които се обработват, за да не се допусне ново разрастване на огъня.

Откъм Михилци ситуацията е сравнително спокойна. Проверява се всяко едно съобщение за запалване по периметъра на пожара, който в последните три дни бушуваше тук.

Трети ден обаче Сакар продължава да гори. Обгорели са над 120 000 декара, от тях 24 000 декара са гори. Най-тежка е ситуацията в района на село Левка. Няма опасност за хората и къщите, но положението там остава най-критично. Огънят в посока с. Младиново се контролира.

Правят се просеки в района на селата Щит и Михалич. Към момента пожарът е изолиран и няма опасност да навлезе в Република Турция. Продължават на терен да работят 17 екипа на пожарната, горски екипи, доброволци.

Пътят Свиленград - Тополовград е силно задимен и е затворен. И днес в борбата с огъня се очаква да се включат хеликоптери. Вчера две машини на военните направиха общо над 120 курса, като пуснаха над 220 тона вода.

Вижте прякото включване на Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиърър: Можем да играем по-красив футбол, всички сме разочаровани
Шиърър: Можем да играем по-красив футбол, всички сме разочаровани
Спортни новини 15.07.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 15.07.2024 г., 12:20 ч.