НОВИНИ

ПП-ДБ-СС обвиняват шефа на "Топлофикация София" в злоупотреба с обществени поръчки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:50, 13.06.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
топлофикация софия представи график погасяване задълженията булгаргаз поиска кевр
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След обвинения в конфликт на интереси: шефът на "Топлофикация София" подаде оставка. В прессъобщението си Александър Александров посочи, че не желае да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения.

От ПП-ДБ-Спаси София твърдяха, че той е уреждал жена си с търгове и че от началото на годината "Топлофикация" е възложила над 40 обществени поръчки на стойност 217 млн. лева. Множество от тях били спечелени от определени фирми, които впоследствие са превъзлагали дейността на фирми, собственост на жената до Александров - Светлана Пашалийска.

В позицията си от днес Александров казва, че това са политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета му и целят да поставят под съмнение професионалната му квалификация и изброява успехите на топлофикационното дружество под неговото ръководство. Той изтъква, че за последните 5 години дружеството "Топлофикация София" ЕАД е модернизирано, а клиентите са се увеличили с на 15 000. От СОС казаха че избора на нов директор ще стане до началото на юли.

"Съжаляваме обаче, че това се случва, след като успя от началото на годината да пусне обществени поръчки за 217 млн. лева - 40 на брой. Това не е типично, само да сме наясно, не е типично за бизнеса на Топлофикация, това е абсолютно извънредно", обясни Емилия Ангелова - общински съветник от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България (Спаси София)".

"Има шест дружества в Столичната община, които вече са изтекли мандатите на управителните органи. Затова е ключово в максимално кратки срокове да бъдат обявени конкурси. Обаче тези конкурси трябва да покажат вече новият, по-прозрачен начин на управление на общината", подчерта Бойко Димитров - заместник-председател на СОС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисар очаква да паднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния
Еврокомисар очаква да паднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния
Стоян Андонов изпрати националния отбор по хокей на трева на Спешъл Олимпикс на Европейските игри
Стоян Андонов изпрати националния отбор по хокей на трева на Спешъл Олимпикс на Европейските игри