НОВИНИ

Праскови по 60 ст./кг: Овощари обвиняват преработвателите в картел

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Стоян Радев
10:05, 08.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Защо изкупната цена на прасковите за компот продължава да бъде една и съща от години насам? Според овощарите в Сливенско тя е 60 стотинки за килограм и не е мръднала от 15 - 20 години с изключение на две години, когато е преминала тази граница. По-рано през седмицата в "Денят започва" стопаните коментираха, че българските изкупвачи дават по-добри цени на гръцките производители - 35 евроцента за килограм. Дали е така и има ли споразумение между преработвателните предприятия в България?

"Цената е 60 стотинки тази година. В годините е била и 70-80 ст. и това го определят пазарните условия. Картелно споразумение няма. В Гърция плащаме между 32 и 35 евроцента на килограм на кооператив, който стои между производителите на плодове и нас. Нашите земеделци не са сдружение и тази дейност се извършва от нас. Тази година гръцкият производител ще получи между 28 и 30 евроцента, което е по-малко от нашите земеделски производители", категоричен е Димитър Алексиев - собственик на преработвателно предприятие.

Той покани недоволните производители на разговор. Коментира, че тази година е много благодатна за производителите на праскови.

"И ако искарат по 3 тона от декар и вземат субсидия, която тази година е над 600 лв. на декар общите приходи минимални на декар биха били около 2400 лева на декар. "

Вижте прякото включване на Стоян Радев

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски коментира искането за оставка на Антон Славчев
Пеевски коментира искането за оставка на Антон Славчев
Протест заради липса на вода за питейни и битови нужди в дупнишкото село Самораново
Протест заради липса на вода за питейни и битови нужди в дупнишкото село Самораново