Защо изкупната цена на прасковите за компот продължава да бъде една и съща от години насам? Според овощарите в Сливенско тя е 60 стотинки за килограм и не е мръднала от 15 - 20 години с изключение на две години, когато е преминала тази граница. По-рано през седмицата в "Денят започва" стопаните коментираха, че българските изкупвачи дават по-добри цени на гръцките производители - 35 евроцента за килограм. Дали е така и има ли споразумение между преработвателните предприятия в България?
"Цената е 60 стотинки тази година. В годините е била и 70-80 ст. и това го определят пазарните условия. Картелно споразумение няма. В Гърция плащаме между 32 и 35 евроцента на килограм на кооператив, който стои между производителите на плодове и нас. Нашите земеделци не са сдружение и тази дейност се извършва от нас. Тази година гръцкият производител ще получи между 28 и 30 евроцента, което е по-малко от нашите земеделски производители", категоричен е Димитър Алексиев - собственик на преработвателно предприятие.
Той покани недоволните производители на разговор. Коментира, че тази година е много благодатна за производителите на праскови.
"И ако искарат по 3 тона от декар и вземат субсидия, която тази година е над 600 лв. на декар общите приходи минимални на декар биха били около 2400 лева на декар. "
Вижте прякото включване на Стоян Радев