НОВИНИ

Правителството подготвя мерки за по-бърза обработка на кръвните проби на шофьорите

Николай Минков
от Николай Минков
10:09, 16.08.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството организира закупуването на нова апартура и подготвянето на нови лаборатории за изследване на кръвни проби на шофьори, като целта е пробите да излизат до една седмица. Това съобщи премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Извлението му е във връзка с промените в Закона за движение по пътищата, според които могат да се отнемат автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотици. По думите му приетите изменения са стъпка в правилната посока, и правителството ще направи всичко възможно те да бъдат въведени в практиката.

"Особено важно е да се съкрати срокът за получаване на резултатите от пробите. Затова организираме съвместно с МВР и другите институции закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на нови лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат като резултати до една седмица".

Това ще отнеме време, тъй като трябва да се закупи скъпа апаратура, посочи премиерът и призова дотогава МВР и прокуратурата внимателно да прилагат приетия закон.

"Да огледат внимателно правилата за прилагане на тези мерки и да направят възможно най-добрата организация, така че хората, които са невинни, да се чувстват спокойни на улиците, а тези, които правят нарушения, да получат съответното наказание".

Денков припомни, че България е в челните места на брой тежки произшествия и убити на пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоанис Кикрилис остава в Академик Пловдив за още един сезон
Йоанис Кикрилис остава в Академик Пловдив за още един сезон
ТИР помете бус в аварийната лента на "Тракия", един човек е загинал
ТИР помете бус в аварийната лента на "Тракия", един човек е загинал