НОВИНИ

Правителството ще отпусне допълнителна помощ за засегнатите от наводненията

живо министерски съвет събира заседание
bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 17.06.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите.

Паралелно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите.

Още от началото на наводненията социалните работници към Дирекции "Социално подпомагане“ на МТСП започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на нуждите. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК - 0800 114 66.

135 000 литра питейна вода от Държавния резерв вече стигнаха до хората в най-засегнатите от наводненията райони, които са с нарушено водоснабдяване. Правителството осигури 90 000 литра за община Етрополе и 45 000 литра за област Монтана.

Продължават усилията по отводняване и почистване на засегнатите райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов пред БНТ: След изравнителния гол трябваше да покажем повече агресия и креативност
Валентин Антов пред БНТ: След изравнителния гол трябваше да покажем повече агресия и креативност
Марин Петков пред БНТ: След три дни имаме шанс да се поправим срещу Сърбия
Марин Петков пред БНТ: След три дни имаме шанс да се поправим срещу Сърбия