НОВИНИ

Правосъдното министерство предлага законови промени за по-ефективна защита срещу домашното насилие

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова се срещна с лишени от свобода жени, жертви на домашно насилие

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 24.06.2022
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Разширяване обхвата на институциите, които могат да предприемат мерки при установено домашно насилие предлагат от Министерството на правосъдието с промени в закона.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова посети затвора в Сливен и разговаря с лишени от свобода жени, жертви на домашно насилие. Според Йорданова освен увеличаване на случаите на домашно насилие, се забелязва все по-често превръщане на жертвата в престъпник. Затова от правосъдното министерство предлагат по-добър достъп и обхват на защита и по-активна превенция на домашното насилие.

"Включително и днес чухме такива истории, което показва още веднъж колко е важно държавата да осигури по-добра защита, по-добра превенция за да не се стига дотук. Сега предвиждаме процедурата по защита да може да започне със съдействието на болницата, със съдействието на полиция и на община. Това ще трябва да го засилим още малко, защото споделяха ситуации, където или се притесняват да подават жалби и сигнали за домашно насилие, или пък под натиск на партньора ги оттеглят", коментира Надежда Йорданова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънце и дъжд през почивните дни
Слънце и дъжд през почивните дни
Инфлацията в Европа предизвика и авиостачки
Инфлацията в Европа предизвика и авиостачки