Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правосъдното министерство предлага законови промени за по-ефективна защита срещу домашното насилие

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова се срещна с лишени от свобода жени, жертви на домашно насилие

от БНТ
20:40, 24.06.2022
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Разширяване обхвата на институциите, които могат да предприемат мерки при установено домашно насилие предлагат от Министерството на правосъдието с промени в закона.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова посети затвора в Сливен и разговаря с лишени от свобода жени, жертви на домашно насилие. Според Йорданова освен увеличаване на случаите на домашно насилие, се забелязва все по-често превръщане на жертвата в престъпник. Затова от правосъдното министерство предлагат по-добър достъп и обхват на защита и по-активна превенция на домашното насилие.

"Включително и днес чухме такива истории, което показва още веднъж колко е важно държавата да осигури по-добра защита, по-добра превенция за да не се стига дотук. Сега предвиждаме процедурата по защита да може да започне със съдействието на болницата, със съдействието на полиция и на община. Това ще трябва да го засилим още малко, защото споделяха ситуации, където или се притесняват да подават жалби и сигнали за домашно насилие, или пък под натиск на партньора ги оттеглят", коментира Надежда Йорданова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слънце и дъжд през почивните дни
Слънце и дъжд през почивните дни
Инфлацията в Европа предизвика и авиостачки
Инфлацията в Европа предизвика и авиостачки