НОВИНИ

Математиката на НВО затрудни седмокласниците - випускът с най-дълго онлайн обучение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:28, 24.06.2022
15683
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Математиката затрудни седмокласниците. Днес излязоха резултатите от Националното външно оценяване на випуска с най-продължително онлайн обучение.

Излязоха резултатите от НВО за седмокласниците

С оценките се кандидатства в профилираните и професионални гимназии.

Какво показват анализите?

Тазгодишните резултати по математика бележат спад за първи път от четири години насам. Вероятно причината е, че този випуск беше най-дълго време в онлайн обучение. Резултатите по български език и литература са съизмерими с миналогодишните, преразказът не е бил труден.

"Този випуск е с най-много онлайн обучение, те прекараха почти две години и половина вкъщи, няма как това да не се отрази", каза Даниела Миладинова, учител, 18-то СУ.

Средният резултат по математика тази година е 35,32 точки от 100 спрямо 37,94 миналата година. Най-трудно за учениците е било да разчитат диаграми-около половината не са се справили. По български език и литература резултатът е много по-добър- средно 53,63 от 100 точки, с малко по-малко от миналата година.

Предизвикалият дискусия преразказ върху разказа "Талисманът" се е оказал лесен за учениците. Те са показали умения да изграждат текст, макар не винаги да са предавали съдържанието подробно.

"Според мен е абсолютно подходящ за ученици от седми клас, обсъжданията бяха по-скоро около художествените му достойнства, но за преразказ на нас не ни е необходим текст, който да притежава някакви особени художествени изразни средства или похвати", каза Даниела Миладинова.

Изводът от теста по български език е, че близо 70 на сто от учениците разбират това, което четат, но също толкова не могат да определят дадено изречение по състав.

Максималните 100 точки по двата предмета тази година имат само трима ученици, но толкова са били те и миналата година. Сред регионите отличници са София, Варна и Смолян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА допусна обрат от шампиона на Австрия, още двама основни „червени“ футболисти се контузиха
ЦСКА допусна обрат от шампиона на Австрия, още двама основни „червени“ футболисти се контузиха
Лили Иванова отложи концерти заради грип
Лили Иванова отложи концерти заради грип