НОВИНИ

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:28, 24.06.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Украйна съобщи, че руските сили са "окупирали напълно" град Хирске, южно от стратегическия Лисичанск.

Според Москва в района са обкръжени около 2000 украински войници. Частите на Украйна са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк, който до голяма степен вече е под руски контрол, съобщи местният губернатор.

Президентът Зеленски търси заместник на шефа на шпионажа на Киев след серия провали в сигурността и загубата на Херсон, твърди изданието "Политико". Днес се навършват точно четири месеца от началото на руската инвазия.

В Хирксе се вее руски флаг. Загубата на града и няколко населени места в околностите му създава риск от обкръжение на Лисичанск от три страни. Руското министерство на отбраната заяви, че са "напълно изолирани" няколко украински подразделения при Хирске и Золотое. Москва твърди, че контролира половината Золотое.

"При удари с високоточно оръжие срещу три пункта за дислокация на чуждестранни бойци в Николаев, Николаевска област и района на Харков са ликвидирани 200 наемници и до 100 украински националисти", каза Игор Конашенков - говорител на МО на Русия.

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк, защото там не е останало нищо за отбрана, а има реален риск от попадане в обкръжение, твърдят украински представители.

"Затова нашите защитници, използвам обобщително понятие, получиха заповед да се изтеглят към нови укрепени райони и оттам да водят пълноценни бойни действия", заяви Сергей Хайдай - губернатор на Луганска област.

Назначен от Москва служител в управата на Херсонска област е загинал при взрив на кола, съобщи местната руска администрация. Украинската страна определи удара като успешна партизанска акция.

Украинският президент Зеленски поиска подкрепата на участниците в започващия днес музикален фестивал в Гластънбъри, Англия, срещу руската агресия, която по думите му "не позволява на украинците да се възползват от свободата и прекрасното лято". След две анулирани издания заради пандемията, сега на празника се очакват 200 хиляди посетители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА допусна обрат от шампиона на Австрия, още двама основни „червени“ футболисти се контузиха
ЦСКА допусна обрат от шампиона на Австрия, още двама основни „червени“ футболисти се контузиха
Лили Иванова отложи концерти заради грип
Лили Иванова отложи концерти заради грип