НОВИНИ

Войната: Боевете за Северодонецк навлизат в решаваща фаза. Украйна вече е кандидат за член на ЕС

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:32, 23.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
войната боевете северодонецк навлизат решаваща фаза украйна вече кандидат член
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ожесточените боеве за Северодонецк и Лисичанск навлизат в решаваща фаза, съобщиха от Киев. След като руските сили са превзели две населени места на юг от Лисичанск, на украинските защитници вероятно ще се наложи да отстъпят от предните позиции, за да не бъдат обкръжени, губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Три крилати ракети удариха южния пристанищен град Миколаев. Други две са свалени от украинската ПВО край Одеса.

Първите ракетни системи за залпов огън HIMARS пристигнаха в Украйна.

"Благодаря на моя американски колега и приятел, министърът на отбраната Лойд Остин, за тези мощни инструменти", написа в Туитър украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Така Вашингтон изпълнява желанието да достави на украинската армия модерни ракетни системи с обсег до 80 км. Украинската страна увери, че няма да ги използва за поразяване на цели на територията на Русия.

Европейският парламент подкрепи с резолюция предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова. Документът беше приет с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се".

Украйна и Молдова получиха статут на кандидат-членки за ЕС

Страните от ЕС се готвят за още по-сериозно намаляване на руския газ. Днес ЕС договори сътрудничество с Норвегия - вторият производител в Европа след Русия. Целта е да се увеличат доставките на норвежко синьо гориво към 27-те от общността в краткосрочен и дългосрочен план.

В същото време Германия стартира втората фаза от своя тристепенен план за действия при газова криза. Министърът на икономиката Роберт Хабек призова сънародниците си да намалят потреблението на газ, в рамките на усилията да се спести енергия за зимата.

Американският производител на спортни стоки "Найк" стана поредната западна компания, която напуска Русия, заради войната в Украйна. Тя ограничи дейността си още в началото на март, но днес съобщи за окончателно излизане от страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекснадър Донски е полуфиналист на двойки на турнир по тенис в Нидерландия
Алекснадър Донски е полуфиналист на двойки на турнир по тенис в Нидерландия
Тодор Неделев: Скоро ще се завърна на терена по-силен от всякога
Тодор Неделев: Скоро ще се завърна на терена по-силен от всякога