НОВИНИ

Решението за ветото е положителна новина за българската общност в РСМ

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:25, 24.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Одобрението на решението за вдигане на ветото за Северна Македония е положителна новина за българите там. Това коментираха представители на българската общност в западната ни съседка.

ВМРО за решението на НС за Македония: Този документ не защитава българския национален интерес

Горещият картоф отива от София в Скопие - казва главният редактор на сайта "Трибуна" Атанас Величков, българин от Северна Македония.

"Сега те са тези, които трябва да обясняват, аджеба, нали толкова искахте да почвате преговори, какво се случва. Видяхме какви реакции имаше в Скопие, а те не бяха на въодушевление, напротив, има ступор, има шок от това, че видите ли ЕС е решил да включи българските изисквания в преговорната рамка", каза Величков.

Крачка в правилната посока - така Петър Колев, един от лидерите на българската общност в Северна Македония, коментира решението на парламента.

"Може би очаквах още повече. За нас е важно колкото е възможно по-скоро всички тези спорни въпроси да бъдат разрешени, защото проблемът с РСМ не е във формулацията, а в имплементацията. Досега имахме два прекрасни документа, каквито бяха договорите за добросъседство и декларацията, но те не проработиха. За съжаление все още политическия елит в Скопие няма ясна позиция по въпроса, затова се надяваме, че ще бъде припознат историческия момент", каза Колев, който е председател на Граждански демократичен съюз в Северна Македония

Според Величков с френското предложение българският национален интерес е защитен:

"Българските изисквания ще бъдат почетени, ще ги има и ще трябва да бъдат изпълнявани от РСМ. Да, но нямаше да бъде така, ако беше обратното, ако нямаше нито едно българско искане част от преговорната рамка. Това е част от легендата, която тука се разказваше дълго време, че едва ли не ЕС няма да включи нито едно от нелогичните, както те ги наричат, български изисквания, защото те били в разрез със съвременните европейски ценности".

Според българската общност в западната ни съседка европейската интеграция на Северна Македония е възможност и за двете страни поетите ангажименти да бъдат изпълнени със съдържание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лили Иванова отложи концерти заради грип
Лили Иванова отложи концерти заради грип
ЦСКА привлече ляв краен бранител от Фарул Констанца
ЦСКА привлече ляв краен бранител от Фарул Констанца