НОВИНИ

Кристиан Вигенин: Днес НС не защити националния интерес

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 24.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Политика
Слушай новината

Днес НС не защити националния интерес, заяви Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС, "БСП за България", в "Още от деня" за предоставяне на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

Парламентът свали ветото за Северна Македония - вижте при какви условия

Според него гласуваното предложение е оставило много неясноти: "То се базира на един протокол, който още не е договорен, не е подписан между България и Северна Македония, то иска от правителството да подобри френското предложение, но имам чувството, че веднага след гласуването подкрепилите го останаха с впечатлението, че няма какво да се работи повече по него".

И посочи, че българското общество не е останало убедено, че с това решение правим крачка напред към защита на националния интерес.

"Ние имаме един резултат, който от наша гледна точка, от гледна точка на БСП е прибързан, неправилен и това Народно събрание сега не биваше да се занимава с този въпрос", категоричен беше Вигенин.

Зам.-председателят на НС поясни, че са били внесени 3 проекта - единият на ДПС, който просто подкрепя френското предложение, за което БСП е гласувало категорично против; втори проект от ГЕРБ, който е бил с още някои условности, който БСП също е отхвърлила, защото категорично не се е вписвало в представата на левицата за полезна крачка напред; третото предложение е било от "Демократична България", което е компромис с националния интерес, от БСП не го подкрепят, но в него единствено от трите е бил подчертан фактът, че трябва да се спазват договореностите от Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 г., че трябва да се гарантират правата на българите, че трябва да имаме европейски гаранции за това и поради тази причина от БСП са преценили, че макар да го подкрепят, гласуват "въздържал се", като в случая това означава не подкрепа.

"Това предложение (френското) не защитава в необходимата степен българския интерес, пресичат се нашите червени линии и затова не го подкрепяме. Основният въпрос е свързан с това, че няма гаранции за езика. Другите въпроси, които са споменати в тази позиция, можем да допуснем, че при допълнително подобряване на текста ние казахме, че това може да бъде основа, но това не е достатъчно за нас", заяви Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че не бива парламентът и правителството да се занимават с този въпрос сега, защото нямаме правителство, нямаме председател на парламента, парламентът не може да работи.

Имало ли е натиск за решението - вижте какво каза Кристиан Вигенин във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Убедена съм, че "френското предложение" гарантира българския интерес
Екатерина Захариева: Убедена съм, че "френското предложение" гарантира българския интерес
Балкан и Рилски спортист подадоха заявки за турнира за Купата на ФИБА-Европа
Балкан и Рилски спортист подадоха заявки за турнира за Купата на ФИБА-Европа