Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Екатерина Захариева: Убедена съм, че "френското предложение" гарантира българския интерес

от БНТ
19:11, 24.06.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Политика
Слушай новината

Денят беше добър най-вече за България, защото неспазването на правата на македонските българи, дискриминацията, която има там, насаждането на езика на омразата, не са просто един двустранен въпрос - те са общоевропейски въпрос и не отговарят на критериите. Не беше лесно да убедим нашите европейски партньори и искам за поздравя френското председателство, което положи изключително много усилия. Имаме едно наистина прекрасно предложение. Това каза в студиото на “Още от деня” заместник-председателят на парламентарната Комисия по външна политика от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева - бивш външен министър, за решението на Народното събрание да се свали българското вето върху преговорите с Република Северна Македония за членство в ЕС.

Захариева заяви, че е гласувала с “чиста съвест” за френското предложение, което гарантира защита на българските интереси.

“За първи път в цялата история на ЕС, в преговорна рамка се включва двустранен договор и всички документи по неговото изпълнение, като неговото изпълнение ще се наблюдава по време на целия процес. Изрично Скопие се задължава да представи пътна карта за спазване правата на малцинствата, но и на общностите, което е българското предложение. По време на целия преговорен процес, тоест всяка година, те ще трябва да докладват”, отбеляза Захариева и допълни, че езикът в преговорната рамка е “много силен”.

Какво още коментира Екатерина Захариева вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НС ще обсъди актуализацията на бюджета на 28 юни
НС ще обсъди актуализацията на бюджета на 28 юни
Кристиан Вигенин: Днес НС не защити националния интерес
Кристиан Вигенин: Днес НС не защити националния интерес