НОВИНИ

Екатерина Захариева: Убедена съм, че "френското предложение" гарантира българския интерес

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 24.06.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Политика
Слушай новината

Денят беше добър най-вече за България, защото неспазването на правата на македонските българи, дискриминацията, която има там, насаждането на езика на омразата, не са просто един двустранен въпрос - те са общоевропейски въпрос и не отговарят на критериите. Не беше лесно да убедим нашите европейски партньори и искам за поздравя френското председателство, което положи изключително много усилия. Имаме едно наистина прекрасно предложение. Това каза в студиото на “Още от деня” заместник-председателят на парламентарната Комисия по външна политика от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева - бивш външен министър, за решението на Народното събрание да се свали българското вето върху преговорите с Република Северна Македония за членство в ЕС.

Захариева заяви, че е гласувала с “чиста съвест” за френското предложение, което гарантира защита на българските интереси.

“За първи път в цялата история на ЕС, в преговорна рамка се включва двустранен договор и всички документи по неговото изпълнение, като неговото изпълнение ще се наблюдава по време на целия процес. Изрично Скопие се задължава да представи пътна карта за спазване правата на малцинствата, но и на общностите, което е българското предложение. По време на целия преговорен процес, тоест всяка година, те ще трябва да докладват”, отбеляза Захариева и допълни, че езикът в преговорната рамка е “много силен”.

Какво още коментира Екатерина Захариева вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще обсъди актуализацията на бюджета на 28 юни
НС ще обсъди актуализацията на бюджета на 28 юни
Кристиан Вигенин: Днес НС не защити националния интерес
Кристиан Вигенин: Днес НС не защити националния интерес