НОВИНИ

Правят списъци за дърва за огрев на преференциални цени

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 28.02.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече се търсят дърва за огрев в края на отоплителния сезон. В селата около Дупница през последните дни много хора се включват в списъци за купуване на дърва на преференциални цени от горските стопанства, за да подсигурят отсега отоплението си и за следващата зима.

В дупнишкото село Яхиново Методи Михайлов и съпругата му се отопляват с камина на дърва. Средно купуват около 15 кубика, за да подсигурят топлината през зимата. Тази година се наложило да закупят допълнително още 5, с които едва се снабдили.

Недостиг има много на дърва. В цялото село има недостиг на дърва, не само в Яхиново, навсякъде по принцип, казва Методи.

Преди дни се записали в списъка в кметството в Яхиново, за да са сигурни, че ще имат дърва и за следващия сезон.

Миналата година ми докараха 10 кубика на 75 лева, а тая година казаха, че са 90 лева, но няма значение само да ги докарат да се снабдим, допълва Методи.

Миналата година около 600 куб. метра имаше заявени, а тази година са около 1 200 кубика. Продължаваме да правим още списъци, защото някои не бяха разбрали, казва Софка Скоклева, кмет на село Яхиново.

В склада на Държавното горско стопанство в Дупница към момента има налични около 100 кубика иглолистни и 50 кубика широколистни дърва. Тази година предприятието е закупило машина, която да реже и нацепва дървата за огрев. Един кубик готов за употреба струва 100 лева и включва и транспорт до дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд, сняг и силен вятър в следобедните часове
Дъжд, сняг и силен вятър в следобедните часове
Царско село привлече защитник от Локомотив Пловдив
Царско село привлече защитник от Локомотив Пловдив