НОВИНИ

Празничният 24 май на българската парламентарна делегация в Рим (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:33, 24.05.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Разговор за духовност и мир на четири очи между папа Франциск и председателя на парламента Росен Желязков и съвместно поднасяне на венци от делегациите на България и Северна Македония в базиликата “Санта Мария Маджоре” - така беше отбелязан 24 май от официалната парламентарна делегация в Рим.

В деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност председателят на парламента Росен Желязов проведе среща на четири очи с папа Франциск, след което се състоя и разширена аудиенция с представителите на народното събрание при Светия отец. Разговорът с папата е бил за духовността и мирът.

В политически аспект Желязков изтъкна, че трябва да преодоляваме различията помежду си, за да има стабилно управление след 2 години на кризи и нестабилност.

Поздравявам ви затова, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България - това послание отправи Папа Франциск към българската парламентарна делегация по случай 24 май.

"Много топъл разговор. Той пази топли спомени от посещенията му през 2019 година. Обръщението му за мирът на земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е просто достатъчно да няма война", каза Росен Желязков - председател на Народното събрание.

Желязков изтъкна, че трябва да преодоляваме различията помежду ни особено в контекста на събитията у нас:

"Много добре бяха запознати с последните развития на политическата ситуация в България и поощриха, така както всички останали европейски ръководители, процеса за нормализация на политическия ни живот. Темата е да има стабилно управление, защото 2 години кризи и нестабилност, в която и да е страна по света, особено държава членка на ЕС, буди тревога."

Официалната делегация на България присъства и на молебена в базиликата "Сан Клементе", където поднесе венец пред мощите на Свети Кирил.

Българската делегация се срещна с великия магистър на Суверенния Малтийски орден, който постави темата за помощта за Украйна. Росен Желязков изтъкна, че страната ни подкрепя Украйна - икономически, финансово и политически.

По-късно българската и македонската делегация поднесоха заедно цветя на българската и македонската плоча в базиликата “Санта Мария Маджоре”.

"И по този начин да покажем как ни свързва общо минало, но как ще ни свързва и общо бъдеще и това беше символиката на днешния ден", посочи Росен Желязков.

снимки: Пресцентър на Народното събрание

"Да покажем още веднъж, че без значение на това, което политическите партии правят… народите се имат за общите неща за доброто на гражданите и на нашите институции", заяви Талат Джафери - председател на парламента на РСМ.

Председателят на Народното събрание се срещна и с председателя на Камарата на депутатите Лоренцо Фонтана.

Вижте повече от специалните ни пратеници в Рим Милена Кирова и Любен Бързаков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчват годишните награди за театрално изкуство "Аскеер"
Връчват годишните награди за театрално изкуство "Аскеер"
Матс Хумелс удължи договора си с Борусия Дортмунд за срок от един сезон
Матс Хумелс удължи договора си с Борусия Дортмунд за срок от един сезон