НОВИНИ

РСМ спря финансирането на детски конкурс в Битоля

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:53, 24.05.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Северна Македония е спряла финансовата подкрепа за най-стария конкурс за детско изкуство в Света Мал Битолски Монмартр и Световната детска художествена изложба "Битоля".

Организаторите не знаят каква е причината за отказа. Въпреки това, събитията се провеждат с помощта на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет".

Специално за БНТ председателят на Детското художествено студио „Св. Св. Кирил и Методий“ Славчо Неделковски обясни, че голяма подкрепа получават от сътрудници.

Той посочи, че македонската страна не финансира и пътуване на дете от Битоля, за да получи награда във Франция. Неделковски призовава политиците да решават въпросите си без да наместват и младото поколение:

"Ние работим с деца и сме далеч от политиката. Нашата основна задача е те да рисуват. Това, че някои искат да го политизират, особено националистите и от една и от другата страна на границата - сериозно на всички ни дойде до гуша. Ние не знаем какво искат хората. В Битоля сега се виждат интересни публикации на медии, които говорят за фашистки пари. Аз смятам, че трябва да си решават тези въпроси, където им е мястото - политиката, а да оставят децата и организациите и хората, които искат да помагат като г-н Милен Врабевски, да вършим нашата дейност."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберто Дайнезе триумфира в 17-ия етап от Обиколката на Италия
Алберто Дайнезе триумфира в 17-ия етап от Обиколката на Италия
Адриан Андреев е само на една победа от място в основната схема на Ролан Гарос
Адриан Андреев е само на една победа от място в основната схема на Ролан Гарос