НОВИНИ

Атаките срещу Белгородска област: САЩ се дистанцираха от нападенията

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:04, 24.05.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Русия ще отговори изключително остро на нови военни набези на нейна територия, обяви днес Кремъл след зрелищната атака на групи, идващи от Украйна срещу граничната руска Белгородска област. Съединените щати се дистанцираха от тези нападения. Две руски опозиционни паравоенни формирования заявиха, че стоят зад атаките. Множество нападения с дронове имаше и тази нощ в Белгородска област.

Руска държавна телевизия разпространи кадри на поразени американски военни машини "Хъмви" в Грайворон, Белгородска област и съобщи за 70 ликвидирани терористи, за които Москва настоява, че са украинци. Вашингтон се дистанцира.

"Ние не насърчаваме и не подпомагаме удари на руска територия, но също така казахме, че Украйна решава как да води тази война", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Крайграничните села в Белгородска област бяха евакуирани след нападенията, за които Москва обвинява украинската армия. Кремъл свърза атаките със ситуацията около украинския град Бахмут, който руснаците наричат Артьомовск.

"Киевският режим, който претърпя поражение в град Артьомовск премина към терористични действия срещу мирното население", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Киев отрича да е навлизал на руска територия. Две руски паравоенни групи, които се противопоставят на Путин, твърдят че стоят зад нападенията. Една от групите е "Легион Свобода на Русия". Ройтерс разпространи тяхно изявление:

"Ние сме руснаци като вас, ние сме хора като вас. Искаме децата ни да растат в мир, да бъдат щастливи в свободна страна. Но това не може да се случи в днешната Путинова Русия, прогнила от корупция, лъжи, цензура, ограничения на свободите, репресии."

снимки: БГНЕС

Шефът на наемническата армия "Вагнер" стигна още по-далеч. Според Евегений Пригожин в Русия може да избухне революция като тази от 1917 година, ако елитът не се заеме сериозно с воденето на войната.

Специалната военна операция в Украйна ще продължи, докато постигне своите цели. В момента няма изгледи за мирно решение, обяви Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров стартира с експресна победа в Женева
Григор Димитров стартира с експресна победа в Женева
Маркъс Рашфорд се завръща в групата на Манчестър Юнайтед за домакинството на Челси
Маркъс Рашфорд се завръща в групата на Манчестър Юнайтед за домакинството на Челси