НОВИНИ

Празнично шествие отбеляза 135-годишнината на Софийския университет

празнично шествие отбележи 135 годишнината софийския университет
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 02.10.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

На 2 и 3 октомври е кулминацията на честванията, с които Софийският университет "Св. Климент Охридски" - най-старото висше училище в България, отбелязва своята 135-годишнина, съобщиха от висшето учебно заведение.

Старт на 135-ата академична година в Софийския университет (Снимки)

Откриването на академичната година започна с празнично шествие на студенти и преподаватели, което тръгна от Ректората и премина през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм "Св. Александър Невски", където тържествено бе дадено началото на академичната учебна година.

Ректорското ръководство на Софийския университет поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски, на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви, и на Паметника на Незнайния воин.

В 10.45 ч. на площад "Св. Александър Невски" започна официална церемония по откриването на 135-ата академична учебна година на Софийския университет.

Гост на празника на Алма матер беше президентът на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) проф. Сорин Кострейе. В шествието се включиха и ученици и преподаватели от двата лицея към Софийския университет - Националната гимназия за древни езици и култури, и Националната природо-математическа гимназия, както и духов оркестър и мажоретен състав към Първа английска езикова гимназия.

Снимки: БТА

"В празничната за Алма матер година за пореден път ще напомним на днешна България, че академичната идея и академичната общност винаги ще бъдат стожер на общественото развитие и напредък. В този ден преподавателите, студентите и служителите ще демонстрират авторитета на една институция и достойнството на една общност. Софийският университет е заслужил това право. Академичната му общност има привилегията да заяви публично, че образованието е един от най-важните приоритети на днешна България и очаква ясни знаци, че е чута и разбрана, а справедливите очаквания - удовлетворени", отбелязват от Софийския университет.

На 3 октомври от 18.00 ч. в зала "България" ще се състои тържественото честване на 135-годишнината от създаването на Софийския университет. Ще има и концерт на камерния ансамбъл "Софийски солисти", под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Ганчев: Изкуственият интелект ще продължи да се развива, трябва да придобием дигитална култура
Димитър Ганчев: Изкуственият интелект ще продължи да се развива, трябва да придобием дигитална култура
Какви са обходните маршрути заради блокадите на енергетиците
Какви са обходните маршрути заради блокадите на енергетиците